Woorden om langzaam te lezen

Steeds meer mensen ontdekken de kracht van poëzie. In Flow 5 zegt Arie Boomsma hierover: “Gedichten dwingen me in een andere modus: meer reflectief. Langzaam denken, mijmeren, is van belang in een snelle tijd waarin alles op shuffle staat.”

Bij het verhaal over de opkomst van poezie een aantal lijstjes met poeziebundels. Ook op de redactie lezen we steeds vaker gedichten. Dit zijn een paar van de favorieten:

  • Koerikoeloem, Tjitske Jansen (uitgeverij Podium) – verhalende poëzie met persoonlijke observaties, mooi, raak en met humor. ‘Er waren mijn ouders die ik bewonderde. We waren in een ander land. Zij waren hier net als ik voor het eerst en toch wisten zij de weg.’

9789057593604 Koeriekoeloem

  • De oude kustlijn, M. Vasalis (Uitgeverij G. A. van Oorschot) – De gedichten die Vasalis, een van de belangrijkste Nederlandse dichters, de jaren voor haar dood schreef.  Veel gedichten gaan over de naderende dood, niet zwaarmoedig, maar observerend en vol verbeelding. ‘Het werd, het was, het is gedaan.’

9789028240841De oude kustlijn

  • ’s Nachts verdwijnt de wereld, Jaap Robben (Uitgeverij de Geus) – de schrijver van de mooie roman Birk schreef een dichtbundel voor volwassenen. Korte gedichten waarin je steeds meer ontdekt. Twee gedichten mochten we op raamstickers zetten die bij Flow 4-2016 zitten.

DEGEUS_SNACHTSVERDWIJNT_COV_SEP15_DEF.indd

  • ’s Middags zwem ik in de Noordzee, Wim Brands (Nieuw Amsterdam) – prachtige bundel van de vorigjaar overleden schrijver en presentator Wim Brands. Over verdriet, over angst en over de troost van de natuur. Ook met jeugdherinneringen en een brief aan zijn ‘jongere ik’.

9789046817469.pcovr.07.smiddagszwemikind.indd

Het artikel Woorden om langzaam te lezen staat in Flow 5-2016. Dit nummeris nog online te bestellen in onze webshop.

 

 

 

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING