Een podcast over jezelf zijn: Gloei

gloei podcast

In haar zoektocht naar podcasts die de moeite waard zijn om met de lezers van Flow te delen, kwam online editor Merel er onlangs een tegen die ze graag al had willen luisteren toen ze jonger was. Gloei gaat over helemaal jezelf worden en zíjn. 

Toen ik er op mijn vijftiende achterkwam dat ik me niet thuis voelde op de afdeling ‘hetero’, waren er nog niet heel veel media te vinden waaraan ik me kon spiegelen. Ik zie mezelf nog in de plaatselijke bibliotheek met knalrode wangen achter de computer plaatsnemen en in de catalogus zoeken naar boeken over homoseksualiteit. Ik vond een paar boeken die ik vervolgens niet mee naar huis durfde te nemen, te bang dat mijn geheim ontdekt zou worden. Dus ik las ze daar, in die bibliotheek. En daarna zette ik de boeken weer keurig terug in de kast.

Stiekem een beetje jaloers

Wat had ik graag in mijn vrije tijd willen rondfietsen met deze Gloei-podcast in mijn oren. Dan had ik interviews met inspirerende mensen van allerlei leeftijden (maar wel allemaal uit de LGBTQIAP+ community) kunnen luisteren. Waarschijnlijk had ik alle afleveringen achter elkaar geluisterd, en daarna nog een keer. Alles om maar een beetje herkenning te vinden; dat is zó belangrijk wanneer je zoekende bent naar wie je bent en hoe je je wilt identificeren.

Hoewel ik stiekem een beetje jaloers ben, ben ik vooral heel erg blij voor jonge LGTBQIAP+ers. Er is namelijk zó veel meer te vinden vandaag de dag. Er staan films en series op Netflix, er zijn talloze bloggers en YouTubers die open delen over hun leven en; er zijn dus podcasts. Hoewel ik inmiddels geloof ik aardig heb uitgevonden hoe mijn identiteit in elkaar steekt, vind ik het toch nog steeds heel fijn om naar dit soort content te luisteren en kijken.

Intiem en openhartig

Gloei wordt gemaakt door Edward van de Vendel en Zeno Kapitein. Misschien herken je de titel van de podcast van het gelijknamige boek van Van de Vendel. Gloei is namelijk ook een prachtige bundel met gedichten en persoonlijke verhalen van jonge queers. Mocht je het boek nog niet kennen, pak het dan zeker eens op in de boekhandel. Ik beloof je dat het je zal ontroeren.

Begin hier met luisteren

Eigenlijk wil ik je álle afleveringen aanraden, omdat het stuk voor stuk intieme en openhartige gesprekken zijn over ‘jezelf uitvogelen’. Wat kom je onderweg tegen? En is het alleen maar leuk of juist alleen maar drama of kan het ook allebei? Toch help ik je graag kiezen, dus traditiegetrouw geef ik je drie afleveringen om mee te beginnen. Dit zijn de afleveringen die ik heb gekozen:

  1. Aflevering 5 met auteur Valentijn Hoogenkamp (bij de aflevering staat de oude naam van Valentijn nog vermeld; hij is namelijk heel recent naar buiten getreden met zijn nieuwe naam en voornaamwoorden).
  2. Aflevering 9 met documentaire maker Claire Zhou.
  3. Aflevering 10 met Marischka Verbeek; eigenaresse van dé feministische boekhandel van Nederland.

Je kunt Gloei luisteren in je favoriete podcast app of op Spotify.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Sean Sinclair/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING