Een podcast over taal: Wat zeg je nou?

podcast over taal

Online editor Merel heeft al jaren een fascinatie voor taal. De Wat zeg je nou?-podcast, die vraagstukken rondom taal uitpluist, belandde na één aflevering op haar wekelijkse luisterlijst.

Taal is als je het mij vraagt een mateloos boeiend fenomeen. Woorden kunnen zó veel betekenen en taal is enorm omvangrijk. Toch zijn we ons daar niet zo vaak van bewust. Praten, dat doén we gewoon, toch? Net als lezen of naar podcasts luisteren. In Wat zeg je nou? onderzoeken Jessica en Maaike wat de invloed van taal is en hoever die reikt.

Taalkwesties uitgelegd

In elke aflevering duiken de makers in een woord of een taalaspect dat iedereen kent en gebruikt, zonder dat we stilstaan bij de impact ervan. Waarom zeggen bijvoorbeeld zo veel mensen de hele tijd maar ‘sorry’, ook als het niet nodig is? En waarom zeggen we zo vaak ‘je’ waar we eigenlijk ‘ik’ bedoelen? In de podcast worden er (taal-)experts aan het woord gelaten die precies uitleggen waarom we zeggen wat we zeggen en wat dat betekent. Het deed me denken aan de colleges die ik volgde tijdens mijn lerarenopleiding Nederlands en ik weet nog precies hoe interessant ik die altijd vond.

De impact van taal

Met taal kun je een hoop schade aanrichten; woorden kunnen kwetsen of demotiveren. De andere kant op kan taal juist ook heel positief werken. Hoe praat je tegen jezelf? Welke woorden gebruik je? De woorden die je kiest kunnen beïnvloeden hoe je je gedraagt én hoe je je voelt. Dit is iets waar ik op dit moment zelf bewust mee bezig ben. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik allerlei negatieve taal op mezelf afvuur. Je snapt; daar ga ik me niet bepaald beter door voelen. Tegenwoordig probeer ik dat soort woorden om te buigen naar vriendelijker taalgebruik en ik merk dat dat een groot effect heeft: ik voel me optimistischer en ik ben minder streng voor mezelf.

Je luistert Wat zeg je nou? via je favoriete podcast app of op Spotify.

Meer luisteren

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Priscilla du Preez/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING