Fijne muziek om bij te lezen

muziek om bij te lezen

De een leest het liefst in doodse stilte, de andere kan er wel wat achtergrondgeluid bij waarderen. Flow’s Merel leest het liefst met wat kalme muziek op de achtergrond. Ze zet haar favoriete playlists voor je op een rij. 

Ruis

Of je wel of geen muziek wilt luisteren tijdens het lezen, heeft vooral te maken met waar je leest. Zelf lees ik heel graag buiten de deur en neem ik mijn boek overal mee naartoe. Ik lees bijvoorbeeld graag in de trein of in een koffietentje. Omdat er op openbare plekken wel meer ruis is (mensen die gesprekken voeren of koffiemachines die geluid maken, bijvoorbeeld) kan ik wat fijne achtergrondmuziek goed gebruiken om me beter te concentreren. Thuis, waar het over het algemeen vrij stil is, heb ik de muziek niet nodig.

Muziek in de sfeer van het boek

Ook is gebleken dat bepaalde muziek je juist in de stemming of sfeer kan brengen van het boek dat je leest. Lees je een avontuurlijk verhaal, dan kunnen wat opzwepende melodieën wellicht helpen. Lees je een verhaal dat zich afspeelt in de natuur, dan zouden wat bos of zee geluiden je fantasie nog meer kunnen prikkelen. Geluid kan dus wel degelijk een ondersteunende rol hebben tijdens het lezen.

Voorwaarden

Ik heb een aantal voorwaarden waar ‘leesmuziek’ aan moet voldoen. Ja, ik ben een beetje streng. Zo luister ik het liefst instrumentale muziek, of anders muziek in een taal die ik niet spreek. Frans, bijvoorbeeld. Zodra er gezongen wordt in een taal die ik wél spreek, raak ik afgeleid van de woorden in het boek. In de categorie instrumentale muziek wint pianomuziek het bij mij eigenlijk altijd. Ik vind het heel kalmerend en prettig om naar te luisteren en het leidt me eigenlijk nooit af. ‘Heftiger’ instrumentale muziek, zoals met trompetten erin, werkt niet voor mij. Er moeten niet te veel uitschieters in zitten; muzikaal behang is waar we naar zoeken.

5x lijstjes met muziek om bij te lezen

Op Spotify heb ik in mijn favorieten een paar go-to lijstjes met leesmuziek opgeslagen. Dit zijn:

Comforting sounds. Ontspannende natuurgeluiden die je in een andere omgeving brengen.
Relaxing Vibes. Een lijst met veel pianomuziek, en inderdaad: heel relaxing.
88 Keys. Dit is een lijst met de nieuwst verschenen pianomuziek en ik ontdek er altijd weer iets moois.
Urban Driftwood, het nieuwste album van Yasmin Williams. Mijn meest recente ontdekking. Dit is heel ‘lichte’ instrumentale muziek en ik vind het erg mooi.
Reading Adventure. Een lijst met ‘ondersteunende’ muziek. Heel geschikt voor tijdens het lezen van fantasy of avontuurlijke verhalen.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Naghme Kn/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING