Op kookcursus bij Molly Baz: Kook dit boek

molly baz

Online editor Merel speurt in de boekhandel graag naar de nieuwste kookboeken. Zo ontdekte ze laatst Kook dit boek van de Amerikaanse auteur en youtuber Molly Baz. Merel viel direct voor de grafische vormgeving én natuurlijk voor de lekkere recepten.

Veel recent verschenen kookboeken zijn óf vrij klinisch óf dromerig. Dit boek is echt anders dan andere kookboeken die ik ooit heb gezien. De fotografie is fel, soms zelfs bijna overbelicht. Het boek heeft veel grafische en funky verrassingen en de kleuren zijn opvallend: blauwe letters op gebroken wit papier. De foodfotografie knalt van de pagina’s af en maken hongerig.

Op kookles bij Molly

Molly bezorgt je niet alleen 100+ nieuwe recepten om uit te proberen, ze leert je ook een heleboel nieuwe technieken bij. Denk aan de perfect gepocheerde eieren maken, gemakkelijk maïskolven pellen of een ui zo fijn mogelijk snipperen. In de tekst vind je QR-codes (die ook alweer zo leuk zijn vormgegeven) die leiden naar YouTube-video’s waarin Molly je precies uitlegt wat je moet doen. Zo voelt het kookboek eigenlijk als een minikookcursus.

Deze recepten gaan op onze ‘To Cook’-lijst

Het is nog lastig om een paar favoriete recepten in het boek aan te wijzen; er staan zó veel lekkere gerechten in. Maar als we dan moeten kiezen, gaan we voor: uiterst romige tomaten-cheddarsoep, gestampte krokante aardappels met zure room, grapefruit-olijfoliecake en de perfect gepocheerde eieren met gekruide kikkererwten. Dat laatste recept mogen we van uitgeverij Good Cook hier delen.

Perfect gepocheerde eieren met gekruide kikkererwten en verdronken pitachips

Bij dit recept staan twee QR-codes: eentje voor het snipperen van een ui en eentje voor het splitsen van eieren.

Wat heb je nodig? 

 • 6 tenen knoflook
 • 1 groene jalapeñopeper
 • 1 middelgrote gele ui
 • 30 g korianderblaadjes en zachte steeltjes om erbij te serveren
 • 4 grote eieren
 • volle yoghurt om erbij te serveren
 • 800 g kikkererwten (2 blikken)
 • 60 ml extra vierge olijfolie
 • 2 tl ras el hanout (kruidenmix)
 • zeezout
 • 800 g (2 blikken) tomatenblokjes
 • 170 g pitachips (of geroosterd en in stukken gescheurd pitabrood)

Bereid het een en ander voor:

 1. Plet 6 tenen knoflook licht, pel ze en snijd ze in dunne plakjes.
 2. Snijd het steeltje van 1 jalapeñopeper en gooi het steeltje weg
 3. Snipper 1 middelgrote gele ui fijn
 4. Hak 30 gram korianderblaadjes en zachte steeltjes van de koriander
 5. Spoel 800 gram kikkererwten uit blik af en laat ze uitlekken. Zet opzij in een grote kom

Maak de stoof: 

 1. Verwarm 60 ml extra vierge olijfolie in een gietijzeren koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook, ui, peper, 2 theelepels ras el kanoet em 3/4 theelepel zout toe. Bak alles, roer vaak, tot na 8 tot 10 minuten de ui zeer zacht is en net bruin verkleurt aan de randen.
 2. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe aan het uienmengsel (bewaar de kom.) Verwarm de kikkererwten 4 tot 5 minuten en roer geregeld. zodat de kikkererwten de smaak van de specerijen kunnen opnemen.
 3. Voeg 800 gram tomatenblokjes uit blik toe aan de kikkererwten. Breng de stoof aan de kook en kook hem 15 tot 20 minuten. Haal de pan van het vuur en roer de koriander door de stoof. Proef en voeg indien nodig zout toe.

Pocheer de eieren: 

 1. Vul een grote pan met een laag water an 7,5 cm hoog en breng het water aan de kook.
 2. Zet de bewaarde grote kom naast de gootsteen, zodat je een paar snelle manoeuvres kunt doen. Hang een fijnmazige zeef boven de gootsteen of een kom. Breek een ei boven de zeef, til de zeef op, schud zachtjes zodat er wat van het overtollige eiwit vrijkomt en gooi dit weg. Wat achterblijft is een eidooier die omgeven is door een zeer compacte, strakke eiwitbol. Laat het ei voorzichtig in de grote kom glijden. Herhaal voorgaande stappen met de 3 andere eieren en laat ze allemaal in dezelfde kom glijden.
 3. Draai het vuur uit, zodra het water kookt. Laat onmiddellijk de rand van de kom met eieren in het water zakken en laat voorzichtig ieder ei een voor een uit de kom in het water glijden. Zet een kookwekker op 3 minuten en kook de eieren zonder eraan te komen.

Serveer: 

 1. Roer 170 gram pitachips door de stoof terwijl de eieren pocheren.
 2. Verdeel de stoof over vier serveerkommen. Schep met een schuimspaan in iedere kom 1 ei. Breng de eieren op smaak met zeezout. Bestrooi iedere kom met korianderblaadjes en schenk wat volle yoghurt en olijfolie erover.

Kook dit boek van Molly Baz kost € 35 en is online te koop of bij boekhandels met een up-to-date kookboekencollectie. Kom je het boek tegen, pak het dan zeker even op en laat je verrassen.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut  Recept Molly Baz  Fotografie PEDEN+MUNK

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING