Tips voor het vinden van verantwoord vrijwilligerswerk

vrijwilligerswerk
Je onbaatzuchtig ergens voor inzetten op reis: het klinkt mooi. Maar het kan ook net het omgekeerde teweegbrengen van wat je beoogde. Door de populariteit van vrijwilligerswerk, vooral in weeshuizen, zijn er organisaties ontstaan die willen verdienen aan idealistische westerlingen.

Om aan de toenemende vraag te voldoen, werden kinderen die helemaal geen wees waren naar dit soort opvanghuizen gelokt. Bovendien: voor kwetsbare kinderen kan het zelfs schadelijk zijn wanneer ze te maken krijgen met steeds weer andere mensen die niet als hulpverlener zijn opgeleid. Om te waarschuwen voor de negatieve kanten van goede bedoelingen, is Unicef in 2014 de campagne #StopWeeshuistoerisme gestart.

  • Wil je per se met kinderen werken? Bied dan hulp aan voor langere tijd vanuit je eigen expertise en zoek een organisatie die goed scoort op de transparan­tie-­index van Volunteer Correct.
  • Ook kun je op zoek gaan naar particuliere initiatieven die kleine ontwikkelingsorganisaties ondersteunen. Vraag je bovendien af of jouw hulp echt nodig is, of dat je het eigenlijk doet om zelf een goed gevoel te krijgen.
  • Je nuttig maken op reis kan natuurlijk ook door je handen uit de mouwen te steken en een school, ziekenhuis, tempel of iets anders nuttigs te helpen bouwen. Hug It Forward bouwt bijvoorbeeld ‘bottle schools’ in Zuid-Amerika waarbij ze in plaats van bakstenen gevonden plastic flessen gebruiken die met afval zijn gevuld.
  • Ook werken op een boerenbedrijf kan een leuke manier zijn om andere mensen en een andere cultuur te leren kennen. Via het platform WWOOF kun je op zoek gaan naar biologische boerderijen over de hele wereld, waar je kunt werken tegen kost en inwoning.
  • Hoewel reizen op dit moment lastig is door corona, kun je er ook voor kiezen om in Nederland vrijwilligerswerk te doen.

*Een verhaal over vrijwilligerswerk in Mongolië vind je in het Flow Vakantieboek.

Tekst Bernice Nikijuluw  Illustratie Lotte Dirks

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING