Ontspullen met Astrid (36)

Vrouwenpaleisje

Ooit woonde ik in een eeuwenoud pand in het centrum van de stad. Ik kon de bovenste etage de mijne noemen. Het was een soort loft waarin alles gebeurde – slapen, koken, eten – in een geweldige open ruimte onder een balkendak. Ik weet nog dat ik in een weekend al mijn spullen had verhuisd, en dat mijn toenmalige vriend kwam kijken hoe het was geworden. Hij had nog geen stap over de drempel gezet of het eerste wat hij zei was: ‘Jezus, wat heb je het weer túttig gemaakt.’ Inderdaad had ik in no time de stoere industriële ruimte omgevormd in een tuttig vrouwenpaleisje met hoekjes en kleedjes en beeldjes en kandelaars en weet ik veel wat. Dat vond ik toen mooi en ik was nogal gepikeerd over deze lompe opmerking. We kregen meteen ruzie, maar achteraf snap ik wat hij zag toen hij binnenstapte.

Inmiddels heb ik de afdeling styling in huis behoorlijk teruggeschroefd, maar het is wel bijzonder hoeveel dingen we kopen voor de neerzet. Niet nodig, je kunt er niets mee (behalve afstoffen en een beetje heen en weer schuiven) en ze staan er voor de show. En ze staan er vooral omdat het in is. Ik noem de houten letter, de koperen kandelaar, de vaas in de vorm van een cactus.

Daar moest ik aan denken toen ik afgelopen weekeinde las over het boek De Verborgen Impact van industrieel ontwerpster Babette Porcelijn. Ze vertelt in haar boek dat mensen gemiddeld 2200 euro per jaar uitgeven aan hebbedingen, neerzet dingen en gadgets. Kortom, spullen voor in huis. De hele afdeling waar ik mijn vrouwenpaleis mee aankleedde.

Het boek van Babette gaat niet alleen over de vraag of het zinvol is om dat soort dingen te kopen, (wat mij betreft is het best zinvol als je er gelukkig van wordt, wat ik werd) maar wat het eigenlijk betekent voor het milieu. Ze beweert dat voor een gemiddelde Nederlander de belangrijkste bijdrage aan de aarde en het milieu niet zit in minder vliegen, minder autorijden, de verwarming minder hoog zetten, maar in minder spullen voor in huis kopen. Voor de productie van al deze spullen wordt zoveel energie, land, chemicaliën en water gebruikt, dat ze grootste bijdrage leveren aan de milieu-impact van een huishouden.

Ik zal eerlijk zijn, voor mij zit mijn grootste drive om te ontspullen niet in het duurzame aspect. Was ik maar zo’n goed mens. Ik doe het vooral om egoïstische redenen: omdat het me tijd oplevert, minder stress, een leger hoofd en ik mijn geld inmiddels liever aan andere dingen besteed. Het dwingt me ook om na te denken waar ik nu echt mijn geluk uit haal. Maar het is natuurlijk wel een feit dat we met zijn alleen heel veel dingen maken, die niet nodig zijn, maar die wel een wissel trekken op de aarde. Dus het is wel een mooie bonus, misschien wel de grootste bonus, dat je door te ontspullen ook bewuster met het milieu omgaat. Eigenlijk zou deze reden je voornaamste reden moeten zijn om te minderen.

Babette heeft om die reden al anderhalf jaar geen nieuwe spullen meer gekocht. Geen nieuwe kleren, nieuwe boeken, nieuwe gadgets. Anderhalf jaar! Ik doe een diepe buiging. Ik begin eens met een maand.

Astrid is samen met Irene de oprichter van Flow. Ze woont samen en heeft twee kinderen. Ze schrijft elke dinsdag over de zin en onzin van ontspullen.

Astrid36 kopie

 

 

5
reageren

5 reactions

  1. Goed voornemen! Ik ga het boek zeker nog lezen (electronisch, minder belastend voor het milieu?). Ik doe ook mijn best om te ontspullen en ook door minder te kopen. Voor kleding en huisspullen (hier rondzetrommel genoemd, best leuke term he?) lukt dat heel aardig, voor hobby (tekenen, schilderen) nog niet zo…

  2. Aan alles zit een keerzijde. Ontspullen leidt, behalve tot minder ‘footprint’ tot minder industrie, minder industrie tot minder banen, minder banen tot meer werkelozen. Jong en oud, in allerlei beroepen. Ik ben het eens met ontspullen. Ik weet ook dat er eigenlijk in Nederland maar voor 3 dagen werk is voor allen die in de werkende leeftijd zitten, als je kennis etc. even buiten beschouwing laat. De meeste werkenden hebben echter nog ongeveer een 4 of 5 daagse werkweek. Ziehier de toekomst. Er moet op heel veel terreinen nog heel goed nagedacht worden, hoe al deze aspecten onze toekomst zullen beinvloeden.

    1. Minder werken kan ook leiden tot arbeidsherverdeling, een betere volksgezondheid, en ook lagere lonen, met minder overschot om prullen te kopen. Of vliegtuigreizen, ik zeg maar wat.

    2. De film “Tomorrow” (Demain), een franse documentaire, heeft een interessant stukje over banen. Door lokaal, en evt. duurzaam te kopen, genereer je 3 keer meer banen dan wanneer je hetzelfde bij een grote keten koopt. Als we dus ipv 3 keer iets kopen bij de Primark of Blokker, 1 keer iets kopen bij een plaatselijke winkel, hebben we én minder spullen, én behouden we meer banen. Sowieso een aanrader de film Demain !

  3. Ik vind het een fijn idee dat ontspullen. Het zorgt voor mij voor rust, rust in mijn hoofd en rust in huis. En het werkt! Door geen overbodige spullen te kopen houd je geld over, dus kun je op den duur minder gaan werken. De productie van spullen wordt minder en dus ook minder vervuiling van de natuur ( waar ik heel erg voor ben!). Of is dit heel rozenkleurig… Maar in ieder geval denk ik wel, door minder te gaan werken heb je meer tijd over voor jezelf en de spullen die je echt dierbaar zijn en die je echt gebruikt. Zo kun je eens eindelijk die oude kast op knappen die al jaren lang in de schuur staat, of eindelijk eens dat ene boek uit lezen die je vorig jaar zomer had gekocht.
    Ik ben het al een paar maanden aan het proberen, met de nadruk op proberen, want ik merk dat het best een omschakeling is. Maar ik voel me er veel beter door!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Promotional image

Nu met 30% korting

Flow Winter pakket

Een pakket met Flow Leven & Liefde, Notebook for Paper Lovers en Mix and Match.

Shop >