Alain de Botton

Alain de Botton is filosoof en oprichter van The School of Life. Hij schreef tientallen filosofische boeken, waaronder twee over relaties. Voor de rubriek Tijdgeest in Flow 7 interviewde journalist Jocelyn de Kwant hem over ons romantische idee van de perfecte relatie, en hoe dat voor problemen kan zorgen. Hieronder een fragment.

In uw visie is het romantische ideaal een oorzaak van veel relatieproblemen.
“Ik ben niet tegen romantiek. Het is een prachtige kant van het leven en ook een natuurlijke behoefte van de mens. We hebben een realistische kant en we hebben een romantische kant. De romantische kant is alleen overdreven belangrijk gemaakt in onze cultuur, door films, door boeken. In de zestiende eeuw werd het nog als een tijdelijke geestesziekte gezien. Inmiddels heeft de romantiek het gewonnen van de ratio in de liefde. En dat heeft voor problemen gezorgd; het heeft onze verwachtingen onrealistisch gemaakt. Romantiek hoort bij het begin van liefde.
Bij die eerste periode dat je elkaar de hele tijd berichtjes stuurt, dat je kriebels in je buik hebt, dat je elkaar voor het eerst leert kennen. Dat je seks hebt op gekke plekken, wat een manier is om te tonen: onze liefde is overal. Maar je blijft niet zo verliefd. Je blijft je niet je hele relatie verwonderen over je partner. In een ideale wereld zou dat wel mooi zijn, dat je probeert te blijven kijken naar je partner met de blik van een beginner. Maar dat is volgens mij niet zozeer romantiek, maar meer een volwassen waardering.”

Interview Jocelyn de Kwant Handlettering Marenthe Otten

 

0
reageren

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Promotional image

Nu met 30% korting

Flow Winter pakket

Een pakket met Flow Leven & Liefde, Notebook for Paper Lovers en Mix and Match.

Shop >