Pina Bausch

Choreograaf Pina Bausch schopte heilige huisjes omver in de balletwereld. Hoewel ze in wezen verlegen was, durfde ze op het toneel alles. Haar vernieuwende balletten zijn van blijvende invloed op de moderne dans. In Flow 8 kun je een verhaal lezen over het leven van Pina, en op ons blog delen we vast een fragment. 

Als Pina onderweg naar balletles met haar rugzak in de beroemde zweeftrein van Wuppertal zit, kan ze in de huizen binnen kijken. Ze ziet de woon­kamers, keukens en slaapkamers en ze krijgt vluchtige indrukken van het leven van de bewoners. Die inkijkjes in privélevens spelen later een belangrijke rol in haar stukken. Tijdens de balletlessen is snel duidelijk dat Pina talent heeft. Een van de leraressen noemt haar een ‘slangenmens’. En zo begint ze al op haar veertiende met een dansopleiding aan de gerenommeerde Folkwang Universität der Künste in Essen.

  • Het artikel ‘De verlegen vernieuwer’ kun je lezen in Flow 8.

Tekst Maja Beckers Fotografie Getty Images

(GERMANY OUT) Bausch, Pina *27.07.1940-30.06.2009+ Choreographer, dancer, Germany Artistic director of the Tanztheater (Dance Theater) Wuppertal dancing the 'Songs of encounter' of the Folkwang Ballet, Academy of Arts, Berlin (Photo by Binder/ullstein bild via Getty Images)

0
reageren

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Promotional image

Nu met 30% korting

Flow Winter pakket

Een pakket met Flow Leven & Liefde, Notebook for Paper Lovers en Mix and Match.

Shop >