4 tips om te beginnen met mediteren

mediteren

Zou je graag willen beginnen met mediteren, of willen uitvinden of het iets voor je is? We geven vier tips. 

Makkelijk beginnen met mediteren

Een goede manier om erachter komen of het wat voor jou is, is door te beginnen met vijf minuten per dag de tijd te nemen om te mediteren. Als je wilt, kun je dat geleidelijk opbouwen naar een kwartier of twintig minuten – of meer. Maar zelfs een paar minuten per dag is al genoeg om je er mindful en fysiek rustiger door te voelen. Maak van mediteren in elk geval niet een taak die je stress oplevert.

Volg je adem

Zet alle media om je heen (dus ook je telefoon) uit en ga rustig op de bank of op een stoel zitten. Het liefst wel rechtop, met je voeten op de grond en je handen in je schoot. Sluit je ogen, of laat ze rusten op één punt voor je op de grond. Luister naar je ademhaling. Volg je adem: waar deze je neus binnenkomt, door je keel, je luchtpijp, je longen in. Voel hoe je borst en buik zich een beetje uitzetten. Tel tijdens de ademhaling van 1, naar 2, naar 3. Volg de weg van je adem naar buiten en voel hoe je borst en buik weer zakken. Tel tijdens de uitademing van 3, naar 2, naar 1. Probeer je gedachten bij je ademhaling te houden en zo min mogelijk af te dwalen. Hoe vaker je dit doet, hoe langer je je zult concentreren op je ademhaling.

Apps om te mediteren

Ook zijn er genoeg apps die je kunnen helpen bij mediteren. Zo kun je thuis mediteren, maar ook bijvoorbeeld in de trein, in de pauze tijdens je werk of ergens buiten. Een vorm van nieuwe meditatie kun je ook doen tijdens het wandelen, tuinieren of klussen.

Tijdens de lunch

Een vorm van mediteren tijdens de lunch is door je te concentreren op wat je eet. Dek voor de lunch de tafel met een tafelkleed en servies. Voel eens het brood, ruik de melk of de geurige thee, de tomaatjes misschien. Wees je ervan bewust en denk erbij na, zonder je te verliezen in allerlei gedachten die niets met eten te maken hebben. Kauw bewust, slik bewust. Voel hoe het voedsel door je slokdarm naar je maag wordt gevoerd. Wacht dan even, laat de ervaring bezinken. Adem rustig in en uit. En neem dan pas de volgende. Je zult al snel merken dat je veel meer proeft als je eet met aandacht. 

Misschien voelt het de eerste keer wat vreemd, maar na een aantal keer mediteren zul je je er al snel vertrouwd mee voelen. Succes!

Tekst Irene Ras Fotografie ©Chnnm/Stocksnap

0
reageren

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd