Het omarmen van tegenslag draagt bij aan een positieve geest, blijkt uit onderzoek

foto van een vrouw die mindfulness beoefent om beter te leren accepteren

Wie leert omgaan met stress, fouten en ongemak zeker in situaties waarin je er geen invloed op hebt blijkt zich beter te kunnen ontwikkelen en positiever in het leven te staan.

Gelijkmoedigheid heet dat met een mooi woord, schrijft David Creswell, hoogleraar psychologie aan Carnegie Mellon University, in Scientific American. Je boven een situatie kunnen plaatsen, die begrijpen en overzien en je er niet door laten beïnvloeden. Kortom: een staat van psychologische stabiliteit en kalmte, ongeacht de situatie.

Psychologische stabiliteit

Als er veel gaande is in de wereld of in je leven, heeft dat effect op hoe je je voelt. Of je nu een fout maakt op je werk, zakt voor een examen of ruzie hebt: stress, pijn en negatieve emoties hebben je soms meer in hun macht dan je zou willen.

Volgens Creswell kun je die invloed minimaliseren door tegenslag en ongemak te leren accepteren, leren mee te buigen met de omstandigheden. Dat helpt je op allerlei vlakken verder.

Keer ongemak niet de rug toe

Dat betekent dat je ongemak niet de rug toe wilt keren, maar het soms juist op wilt zoeken. Niet te veel (je wilt jezelf niet in gevaar brengen) maar ook zeker niet te weinig. Creswell: “Vergelijk het met een trainer die atleten pusht om harder te trainen en hun grenzen op te zoeken, zodat ze beter worden. Zo groei je zelf ook als je buiten je comfortzone treedt.”

De wetenschap ondersteunt dat. Er is een groeiend begrip in de psychologie dat het omarmen van tegenslag en met een open en nieuwsgierige houding naar je gedachten en emoties kijken, bijdraagt aan een positieve en veerkrachtige geest.

Hoe vind je die staat van kalmte?

Volgens de hoogleraar psychologie, die al ruim twintig jaar onderzoek doet naar meditatie, vind je die staat van kalmte en stabiliteit in mindfulness. “Mindfulness is een vorm van mentale training die je helpt om open en ontvankelijk bij het huidige moment ‘aanwezig te zijn'”, aldus Creswell. Mindfulness kan helpen om vrede te hebben met situaties, gevoelens en de ups en downs van het leven.

Een van de oefeningen die volgens hem helpt: verwelkom ongemakkelijke sensaties in je lichaam eens door hardop ja te zeggen als je ze voelt opkomen. Proefpersonen die deze mindfulnessmeditatie twee weken deden, ervaarden minder stress als ze ineens een speech moesten geven of een wiskundig probleem moesten oplossen. Ook gaven ze aan meer positieve emoties te hebben en zich beter te voelen gedurende de dag.

Gezonde positiviteit

Overigens betekent dat niet dat je altijd positief moet zijn, niet mag balen van een tegenslag of niet mag huilen als je boos of verdrietig bent. Je wilt negativiteit en uitdagingen niet de rug toe keren, je wilt ze wél met een neutrale houding omarmen en accepteren.

Of zoals Whitney Goodman, auteur van het boek Giftige positiviteit, het mooi omschrijft: “Gezonde positiviteit betekent ruimte maken voor zowel de realiteit als voor hoop.”

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images/PeopleImages
Gepubliceerd op 9 december 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN