Hoe je je bloedsuikerspiegel in balans houdt (en het belang daarvan)

foto van een persoon die melk met koekjes eet

Wat je eet, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt. Als je denkt dat je je beter kunt voelen dan nu het geval is, kan een stabiele bloedsuikerspiegel zomaar eens helpen.

Iedereen is gebaat bij een stabiele bloedsuikerspiegel, schrijft de Franse biochemicus Jessie Inchauspé in haar boek Glucose revolutie in de praktijk. Als je diabetes hebt, natuurlijk, maar ook in heel veel andere gevallen. Als je last hebt van een opgeblazen gevoel bijvoorbeeld, weinig energie hebt, slecht slaapt of angstig bent. Hoe zit dat precies?

Wat je niet wist over glucose

Waarschijnlijk sta je zelden stil bij je bloedsuikerspiegel – tenzij dat medisch noodzakelijk is. Toch heeft die zowel fysiek als mentaal invloed op ons, aldus Inchauspé, die inmiddels ook een populair Instagram-account heeft waarop ze wetenschappelijke inzichten deelt. De meeste mensen hebben zonder het te weten glucosepieken in hun bloedsuiker, schrijft zij, waardoor ze zich een beetje (boel) ‘meh’ voelen. Meer evenwicht in die glucosewaarden kan dit gevoel verhelpen.

Glucose is belangrijk

Glucose kun je zien als de brandstof die je gaande houdt. Alle cellen en organen in je lichaam hebben glucose nodig om hun werk goed te kunnen doen. Een onmisbaar stofje dus. Je moet er alleen niet te veel van binnenkrijgen. En daar ligt de crux, want veel mensen krijgen dat wel. In Amerika naar schatting zo’n tachtig procent van de bevolking, schrijft Inchauspé in haar praktische boek.

Zoals een plant door te veel water verzuipt, zo lokt te veel glucose pieken in onze bloedsuikerspiegel uit. Die pieken zetten lichamelijk reacties in gang waardoor je je fysiek en mentaal niet opperbest voelt. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor acne of eczeem, maar ook menstruatiepijn, PCOS of stemmingswisselingen.

Je bloedsuikerspiegel in balans brengen

Die glucosepieken hebben ons een beetje in hun macht. Ze sturen hoe we ons voelen, of juist niet voelen. Het goede nieuws: jij kunt andersom ook je pieken sturen. Of beter gezegd: beperken. Soms zelfs met de simpelste hacks. In haar boek deelt Inchauspé vier stappen naar meer stabiliteit in je bloedsuiker én je leven:

  1. Eet een hartig ontbijt. ’s Ochtends is je lichaam, na een nacht niks eten, het gevoeligst voor glucose. Een zoet ontbijt (een fruitsmoothie, havermout met banaan, brood, ontbijtkoek) zorgt voor een piek, waardoor je lijf de rest van de dag minder efficiënt energie aanmaakt (zie deze post voor het verschil tussen een zoete en hartige smoothie).
  2. Neem een eetlepel azijn per dag. Azijn vertraagt volgens Inchauspé onder andere de snelheid waarmee suiker en zetmeel in glucose worden omgezet, wat de piek vermindert (zie deze post voor het effect).
  3. Eet een voorgerecht met groenten. Eerst groenten (en daarmee vezels) eten, temt de glucosepiek. Vezels beschermen je darmwand, waardoor de glucose die vervolgens in je darmen terechtkomt, vertraagt.
  4. Beweeg na het eten. Wandel, dans, ruim op, zolang je je spieren aanspant na het eten, verbrand je glucose en vlak je glucosepieken af (zie deze post voor het effect van vijftien minuten stofzuigen).

Meer lezen

Tekst Lisanne van Marrewijk  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 15 november 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN