Een medicijn tegen de moeilijke dagen: humor

humor

Wat vaker grappen en grollen verhelpt misschien je problemen niet, maar het maakt de zware dingen wel een tikkeltje lichter. Een ode aan humor en lichtzinnigheid.

Het leven is – helaas – niet altijd om te lachen. Toch kan het helpen om juist op de donkere dagen op zoek te gaan naar humor. Volgens Naomi Bagdonas, een docent aan de Stanford Graduate School of Business, is lichtzinnigheid een mindset. ‘Het is zoeken naar redenen om verheugd in plaats van teleurgesteld te zijn,’ omschrijft ze in een artikel voor The New York Times.

Daar heeft ze wel een punt. Lachen na een fikse huilbui lucht op. Aan het eind van een goede komedieshow voel je je vaak een stuk lichter en een beetje zelfspot hier en daar zorgt ervoor dat je kunt lachen om je eigen fouten.

Dat humor en lichtzinnigheid een positief effect op je welzijn hebben, is dan ook niet verrassend. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat lachen een positieve invloed heeft op je hartslag, bloeddruk en spierspanning. Ook wat kleinere studies komen met goede resultaten: humor, lachen en vermaak zorgen voor een verhoogd optimisme, meer levensvreugde en een verlaging in depressie, stress en angst.

Klinkt goed, maar hoe verwelkom je lichtzinnigheid wat meer in je leven zonder dat het geforceerd voelt? Misschien helpen deze tips.

4 tips voor meer humor in je leven

  1. Wees je meer bewust van de grappige dingen in het leven, hoe klein ze ook zijn. Hoe vaker je hier op let, hoe sneller je ze ziet.
  2. Lach om je eigen fouten. Volgens Dr. Warren, die zich verdiept in humor aan de universiteit in Colorado, kunnen onschuldige ongelukjes best grappig zijn als je er anders naar gaat kijken. Oké, het is niet super als je in een druk restaurant over je eigen voeten struikelt en pardon op de vloer belandt. Maar het zag er vast grappig uit.
  3. Spendeer tijd met mensen die je laten lachen.
  4. Zoek humor bewust op, door wat vaker naar een komedieshow te kijken bijvoorbeeld. Door een grappige podcast te beluisteren of een boek met humor te lezen.

Tekst Bente van de Wouw Bron The New York Times Illustratie Claire van Heukelom
Gepubliceerd op 6 maart 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN