Een moeilijke dag tijdens het thuiswerken: zo ga je ermee om

thuiswerken

We hebben allemaal weleens zo’n dag waarop ons hoofd niet meewerkt en er niet zo veel uit onze vingers komt. Hoe ga je daarmee om tijdens het thuiswerken? 

Het lijkt misschien makkelijker, een baaldag terwijl je thuis achter je laptop zit. Maar waar je op kantoor even een koffietje doet met een collega, wat uitgebreider luncht of even een brainstorm doet om door de dag te komen, hebben we volgens een artikel in De Volkskrant de neiging om productiever te willen zijn als we thuiswerken.

Zo bleek uit Nederlands onderzoek uit 2021, toen ‘het nieuwe werken’ zijn intrede deed bij de overheid, dat werknemers zich zo schuldig voelen als ze even een halfuurtje iets anders doen, dat ze de neiging hebben die tijd flink in te halen. Moeten we ons wel zo schuldig voelen als we even met iets anders bezig zijn?

Volgens Alex Malone, die eigenaar is van een bedrijf in werkvakanties en remote werken, is het juist slim om even iets anders te doen als je niet meer productief bent. Malone in De Volkskrant: ‘Veel mensen voelen zich schuldig als ze niet werken, dus dan blijven ze achter hun laptop zitten, ook al werkt het niet. Zo ga je misschien steeds langer door en kom je in een negatieve spiraal terecht.’

Even pauze nemen dus, als er even niets meer uit je vingers komt. Welke tips helpen nog meer bij een baaldag? We zetten ze op een rijtje.

Tips voor de moeilijke thuiswerkdag

  • Zoals we hier boven al noemden, kun je beter even pauze nemen als het even niet meer lukt. Drink een kop thee of koffie, maak een wandeling, draai een wasje. Even uit het hoofd.
  • Accepteer dat je een moeilijke dag hebt, en maak het jezelf niet moeilijker door boos op jezelf te worden als je er doorheen zit. Laat je emoties en gedachten er zijn en ga vanuit daar verder. Het hoeft niet altijd perfect of op het hoogste niveau. We zijn geen robots.
  • Moet je écht iets af krijgen, zorg dan dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Zet je telefoon op stil (of leg hem even weg), geef bij huisgenoten aan dat je niet gestoord wilt worden en luister bijvoorbeeld naar muziek waar je geconcentreerd van raakt.
  • Werk niet langer door om te compenseren en stop gewoon op je vaste tijd. Er komt vast weer een dag waarop je wel productief bent en juist meer gedaan krijgt dan gemiddeld.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Bron De Volkskrant (Yasmine Esser)  Fotografie Cristian Tarzi/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN