Hoe gestrest of uitgeput je je ook voelt: bewegen zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen (ja, écht waar). Maar juist als je je niet goed voelt, kan naar buiten gaan als een flinke opgave voelen. Gelukkig kan het ook kort maar krachtig, volgens deskundigen: “Mensen denken vaak dat ze kilometers moeten lopen, maar dat is niet zo.”
“We gaan lekker sjoggen: het klinkt al contra-prestatiegericht en dat is het ook,” vertelt stress- en burn-outcoach Ruud Meulenberg. Om zijn cliënten op een laagdrempelige manier te ondersteunen, bedacht hij vanuit zijn sportachtergrond de term ‘sjoggen’.
Wat wel en juist niet doen bij klachten
“Sjoggen is lopen op een tempo dat je ademhaling omhoog brengt totdat je nog wel kunt praten, maar niet meer kunt zingen. Rustig joggen voor de ontspanning dus, om daar fysiek en mentaal gezonder van te worden,” vertelt Meulenberg.
En dat tempo kan per persoon verschillen, omdat het afhangt van je conditie. Het doel is dus ook juist niet om te presteren. “Mensen denken vaak dat ze kilometers moeten lopen om er iets aan te hebben, maar dat is niet zo.”
Meulenberg: “Mensen die last hebben van stress- en overspannenheidsklachten, zijn vaak erg prestatiegericht. We raden hen intensief sporten af, omdat het lijf dan stresshormoon aanmaakt. En rustig bewegen helpt juist om stress te verminderen.”
Voor wie wel een shotje geluk kan gebruiken
“Je lichaam maakt het gelukshormoon endorfine al aan na 30 seconden beweging. Sjoggen is dan ook goed omdat je meer endorfine aanmaakt dan bij gewoon wandelen,” vertelt de stressexpert.
Niet alleen zorgt zo’n shotje endorfine voor een betere stemming. Het gelukshormoon vermindert ook stress- en pijnklachten. Maar dan moet het dus wel ontspannen voelen, het moet ‘leuk’ zijn. Dat kan volgens Meulenberg betekenen dat je iemand meeneemt of telkens een andere route kiest.
De gouden tip
Juist vanwege de uitdaging die het soms is om een rondje te lopen, bedacht Meulenberg het sjoggen. “Al is het maar vijf of tien minuten, ook dat is al goed. En er is geen ingewikkelde voorbereiding nodig; enkel je schoenen aantrekken. Sjoggen kan ook gewoon in spijkerbroek en (winter)jas.”
“En forceer het vooral niet. Wanneer je een passief verleden hebt of diep in de put zit, kan alleen je schoenen aantrekken al moeilijk zijn. Bouw het rustig op.” De stresscoach raadt aan om rustig te beginnen en uiteindelijk te streven naar de Nederlandse richtlijn voor voldoende beweging: dagelijks 30 minuten.
Meer lezen
- Ruud Meulenberg is deskundig op het gebied van stress, burn-out en sport. Samen met 50 andere coaches helpt hij met Meulenberg training & coaching mensen door heel Nederland.
- Walking workout: zo combineer je wandelen met oefeningen (ook thuis).
- Anders kijken naar stress: dit helpt om stress te verminderen, volgens experts.
Tekst en interview Ruby Wijdenbosch Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 31 oktober 2023