Error bij veranderingen? Dat is menselijk (en zo word je veerkrachtiger), vertelt de psych

veerkrachtiger worden

Groot of klein, veranderingen kunnen lastig zijn. Voor de een meer dan voor de ander, en dat is heel normaal. Voor wie echt errors krijgt als iets anders loopt dan gedacht: dit tipt een psycholoog.

“Ons brein heeft een ingebouwd mechanisme dat verandering ziet als een potentiële bedreiging. Het brein activeert de vecht-, vlucht- of bevriesreactie bij waargenomen dreiging, waaronder plotselinge of onverwachte veranderingen,” vertelt psycholoog Judith Coenen. Sommige mensen zijn van nature flexibeler en kunnen zich beter aanpassen, terwijl anderen meer moeite hebben. En dat is dus helemaal niet gek.

Het ontwikkelen van veerkracht en het vermogen om met verandering om te gaan, kan gelukkig getraind worden, volgens Coenen. En zo doe je dat.

Veerkrachtiger worden doe je zo, volgens de psych

  1. Focus op wat je kunt beïnvloeden: in plaats van te piekeren over dingen die je niet kunt veranderen, richt je je op wat je wel kunt beheersen en wat binnen jouw cirkel van invloed ligt. Mindfulness is een (wetenschappelijk bewezen) effectieve manier om negatieve gedachten te doorbreken. Ook suggereert onderzoek van de University of Potsdam dat zelfcompassie (een positieve en zorgzame houding ten opzichte van jezelf) een beschermende factor kan zijn in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen en veranderingen. Ander onderzoek toont aan dat meditatie net zo goed kan helpen als bepaalde medicijnen om angsten te verminderen en piekeren te stoppen.
  2. Bouw een ondersteunend netwerk op: omring jezelf met positieve mensen die je steunen en kunnen opvangen wanneer nodig.
  3. Ontwikkel positieve overtuigingen: zelfvertrouwen en een positieve kijk op het leven kunnen je helpen om uitdagingen te overwinnen. Veranderen wordt ook leuker als je weet wat het je oplevert: persoonlijke groei bijvoorbeeld. “Buiten je comfortzone leer je het meest,” vertelde (verander)coach en docent Herman van der Meulen eerder in Flow.
  4. Stel realistische doelen: stel kleine, haalbare doelen voor jezelf om je vooruitgang te volgen en vier je successen. Zo helpt het opschrijven van je prestaties, fijne momenten en goede eigenschappen je bewezen veerkrachtiger en positiever te worden.
  5. Leer van ervaringen: in plaats van fouten te zien als mislukkingen, zie ze als leermomenten. Ook dit opschrijven, kan helpen om weer een gevoel van ‘controle’ te krijgen.

Tot slot: dit zijn niet allemaal tips die je gemakkelijk kunt toepassen op een moment dat je angst voor verandering voelt opkomen. Voor ‘in the heat of the moment’ tipt psycholoog Coenen nog: “Wanneer je merkt dat je angstig of gestrest raakt door een plotselinge verandering, neem dan een moment om diep adem te halen. Dat helpt om de reactie van het lichaam op stress te kalmeren.”

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 8 februari 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN