Het liefst leven we constant op een roze wolk. Maar dan komt het leven met al haar zorgen, emoties en gedachten om de hoek kijken en blijkt dat weinig realistisch.
Vervelend, maar niet gek, volgens Tal Ben-Shahar, Amerikaanse hoogleraar positieve psychologie aan Harvard University: je bent mens. En een mens ervaart nu eenmaal minder gelukkige momenten.
Verwachtingen van geluk
Hoe we ons leven leiden en wat we dag in dag uit doen, is gebaseerd op dat waarvan we denken dat het ons gelukkig maakt, vertelt de hoogleraar aan Psychology today. Iedereen is, al dan niet onbewust, op zoek naar geluk. Daarmee scheppen we verwachtingen die in de weg staan van daadwerkelijk geluk.
Volgens Ben-Shahar kunnen de volgende drie dingen jouw geluk in de weg staan:
1. Geluk nastreven
Volgens Ben-Shahar is het juist dat nastreven van geluk wat ons ervan weerhoudt ons zo te voelen. We willen gelukkig zijn, want gelukkig zijn is goed voor ons. En eerlijk is eerlijk: het voelt goed. Maar juist het najagen ervan, maakt ons minder tevreden.
Psychiater Dirk De Wachter deelt die mening. In een artikel voor het FD vertelt hij aan journalist Jean Dohmen dat geluk onterecht een levensopdracht geworden is. We moeten van onszelf altijd maar blij en tevreden zijn, terwijl de zin van het leven ‘m niet daarin zit, aldus de psychiater, maar in de zorg voor elkaar en in het samen leven: “Gelukkig zijn is daar een gevolg van en geen doel op zich.”
2. Geluk verwarren met succes
Daarnaast geloven we dat we gelukkig worden door succesvol te zijn. We willen goed geld verdienen, beroemd worden of mooie dingen bezitten. Als we dat hebben, dán zijn we gelukkig.
Maar die prestatiedrang en hang naar succes – wat dat voor jou ook moge betekenen – en geluk zijn niet hetzelfde, zegt de hoogleraar positieve psychologie. Het maakt eerder sombere gevoelens los als blijkt dat we de verwachtingen van onszelf niet kunnen waarmaken.
3. Geluk zien als een rechte lijn omhoog
Tenslotte verwachten we dat we ons constant goed en blij kunnen voelen, ondanks dat we diep vanbinnen weten dat dat niet realistisch is. Ben-Shahar: “We zien geluk als een stijgende lijn van ononderbroken, positieve emoties, maar paradoxaal genoeg staat dat ons geluk juist in de weg.”
Negatieve emoties – die er altijd zullen zijn omdat ze een functie hebben – verdwijnen namelijk niet als we ze negeren, zo komen ze alleen maar sterker terug.
Meer lezen
- Waarom niet gelukkig zijn bij het leven hoort.
- Waarom we de mogelijkheid hebben onszelf gelukkig of angstig te maken.
- Deze factor blijkt het belangrijkste voor een gelukkig leven.
Tekst Lisanne van Marrewijk Fotografie Getty Images/Anna Frank
Gepubliceerd op 8 november 2023