Paniek kan je soms compleet overvallen. Hoe kom je weer in het nu als je lichaam nog steeds denkt dat het in gevaar is? IJsblokjes kunnen helpen.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een vriezer en water. In 2020 plaatste de Britse klinisch psycholoog Julie Smith een video op TikTok waarin ze laat zien hoe je met een blokje ijs een paniekaanval kunt verminderen. In een artikel voor Parade bevestigen twee experts op het gebied van mentale gezondheid dat het ook echt werkt. Hoe zit dat precies?
Om die vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten wat een paniekaanval nou eigenlijk inhoudt. Volgens de Amerikaanse psychotherapeut Kaylee Friedman begint het met een bepaalde bedreiging. Dat kan een echte bedreiging zijn, zoals een beer die op je afkomt, of een voorgestelde bedreiging zoals een angstgedachte. Ook een hard geluid kan zo’n paniekaanval oproepen.
Zo werkt ijs bij paniek
Friedman: “Ons zenuwstelsel wordt geactiveerd en dit wekt de vluchten-of-vechten-reactie op. Onze hartslag versnelt, de bloeddruk verhoogt, de spijsvertering stopt en het gedeelte van ons brein dat verantwoordelijk is voor logica en communicatie, gaat ‘offline’ om ruimte te maken voor het instinctief reageren op gevaar. Een heel normale en gezonde reactie op een bedreiging.” Maar, vertelt Friedman in het artikel, bij een paniekaanval blijf je hangen in deze vluchten-of-vechten-reactie.
Dan komen we weer terug bij de ijsblokjes van psycholoog Julie Smith. Hoe kan het dat contact met ijs je weer rustig maakt? Volgens de Amerikaanse psycholoog Susan Albers kunnen we het aanraken van ijs tijdens een paniekaanval, een mindfulness-oefening noemen. De sensaties die je voelt bij het aanraken, halen je weer terug naar het nu. De stofjes die erbij vrijkomen, zijn een tegengif voor de paniek in je lijf. Hoe gebruik je die ijsblokjes dan?
Zo gebruik je ijsblokjes tijdens een paniekaanval
- Je kunt het ijs in je handen houden en je focussen op de temperatuur en de structuur ervan.
- Je kunt een ijsblokje over je blote arm laten glijden.
- Je kunt een ijsblokje in je mond houden en het tegen je gehemelte aandrukken.
- Je kunt het ijs over je gezicht laten glijden (dit verlaagt je lichaamstemperatuur en daarmee ook je hartslag).
- En dan de pittigste: je hoofd een paar seconden in een kom met ijswater houden.
Waar ijs dus kan helpen bij het stoppen of verminderen van een paniekaanval, is het geen oplossing voor mentale problemen. Heb je vaak last van angst en paniek, overweeg dan professionele hulp.
Meer lezen
- Ontspannen bij angst of paniek: 5 tips.
- Zo ga je om met vervelende gevoelens en gedachten.
- Last van vliegangst? Zo kun je dat aanpakken.
Tekst Bente van de Wouw Bron Parade Fotografie Peinge Nakale/Unsplash.com
Gepubliceerd op 30 november 2022, laatst bewerkt op 28 februari 2023