Nooit zin in seks? Of geen plezier in bed? 5 tips van een deskundige

Onderzoek wijst uit dat een plezierig seksleven goed is voor onze fysieke gezondheid en een boost kan geven aan onze mentale gezondheid (minder stress, een beter humeur, betere relaties). Maar wat nou als je nooit zin in seks hebt, of er geen plezier aan beleeft?

De vrouwelijke seksualiteit is lange tijd een mysterie geweest. Was will das Weib? Freud vroeg het een eeuw geleden al, en toen ik opgroeide, leek niemand daar het antwoord op te weten. Niet de biologieleraar die ons seksuele voorlichting gaf (“Deze banaan is een penis en daar doe je dan zo een condoom omheen”), niet mijn moeder die zei dat masturberen iets voor eenzame homoseksuele mannen was (ik verzin dit niet), niet de jonge mannen met wie ik seks had en vooral ikzelf niet.

Het stond ook niet in de zoetgevooisde romannetjes die ik las. Dus ik reageerde zoals de meeste vrouwen inclusief deskundige Susan Meijburg deden: ik dacht dat er iets mis was met mij. In bed liet ik me niet leiden door een intern gevoeld verlangen, maar door schaamte en onzekerheid – waardoor ik vooral zo goed mogelijk probeerde te doen wat van me leek te worden verwacht.

Een fractie van wat het zou kunnen zijn

Pas toen ik me voor mijn boek meer in dit onderwerp ging verdiepen, ontdekte ik dat ik niet de enige was die op die manier groot was geworden. Niet de enige ook met een seksleven dat nog geen fractie was van wat het zou kunnen zijn. Een laag zelfbeeld blijkt een grote boosdoener, plus het feit dat we weinig tijd nemen om onszelf op seksueel gebied te leren kennen.

Jezelf seksueel leren kennen doe je aanvankelijk het beste in je eentje. Maar de tips kun je ook uitvoeren samen met een ander. Neem de tijd die je nodig hebt, je bent alle tijd en aandacht waard. Ook als je op dit moment geen plezier beleeft aan seks, is het advies van consulent seksuele gezondheid Susan Meijburg om met soloseks te ontdekken welke aanrakingen je fijn vindt en wat je opwindt. Als je je wensen beter kent, weet je ook beter wat je níét wilt en kun je daarover praten met eventuele bedpartners – en dat zorgt weer voor meer plezier.

Tips van een sexpert

  1. Probeer een abonnement uit op Omgyes.com: een verfrissend eerlijk platform met goede, praktische informatie over seksueel genot. Hierop delen meer dan twintigduizend vrouwen hun tips en tricks en leer je lichamelijke, communicatieve en psychologische technieken om meer te genieten van je lichaam en van seks. Een goed startpunt om te verkennen tot welk plezier je lichaam allemaal in staat is.
  2. Ademhaling is heel belangrijk bij seksueel genot. Als je diep ademhaalt tijdens (solo)seks, kun je meer zakken in je lijf en beter voelen. Sommige vrouwen ervaren door een snelle en hevige ademhaling meer opwinding. Ook hier geldt: wat voor jou werkt is goed.
  3. Kijk de Netflix-documentaireserie ‘The principles of pleasure, die gaat over het vrouwelijk genot en mythen ontkracht.
  4. Lees Kom als jezelf van psycholoog Emily Nagoski. Ze zet uiteen hoe je seksua­liteit eigenlijk werkt, welke rol je brein daarin speelt en hoe je dit mechanisme beter leert kennen en besturen. In haar TED Talk geeft ze alvast een voorproefje van de belangrijkste sleutels tot een goed seksleven: zelfvertrouwen en plezier. Nagoski’s nieuwe boek Come together gaat over hoe je goede, duurzame seksrelaties kunt smeden.
  5. Tot slot: fantaseer! Erotische fantasieën hebben een enorm stimulerende werking op onze opwinding. Misschien vind je dat gek of schaam je je ervoor (je bent niet de enige), maar geen enkele fantasie is raar. Je hoofd is van jou en ook nog eens je krachtigste seksuele orgaan (niet je grootste, dat is de huid). Zeker bij vrouwen, want die hebben nogal eens last van afleidende gedachten. Probeer ze opzij te zetten en trek in plaats daarvan je laatje met stoutste/wildste fantasieën open. Wie weet wat je allemaal ontdekt.

Meer lezen

Tekst Maartje Laterveer  Illustratie María Luque
Gepubliceerd op 16 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN