Wij mensen houden van praten, dat staat buiten kijf. Ondanks dat we in Nederland dol zijn op een praatje over het weer, blijkt een ander onderwerp favoriet. Dat zijn we namelijk zelf, laat onderzoek zien.
Ga maar na: welke gesprekken heb je vandaag gevoerd? Misschien sprak je met je partner over je dag, belde je moeder voor advies en had je een paar vlugge gesprekken via WhatsApp. In hoeveel van die gesprekken heb je vooral geluisterd naar de ander en vragen gesteld? En in hoeveel gesprekken begon je over jezelf?
Ons brein licht op
Alles bij elkaar opgeteld communiceren we nogal wat; we zijn immers sociale dieren. Hoewel dat communiceren soms eerder op zenden lijkt, want we hebben er moeite mee om geduldig te luisteren en door te vragen zonder over onze eigen belevenissen en adviezen te beginnen. Hoe goed we het ook bedoelen.
Waarom praten we toch zo graag over onszelf als juist de zienswijze en ideeën van anderen nieuw en verhelderend voor ons kunnen zijn? Dat antwoord is vrij simpel: omdat we ons er goed door voelen, blijkt uit onderzoek van Harvard.
In het onderzoek worden deelnemers gevraagd om zowel over hun eigen karaktereigenschappen en meningen te praten als over die van anderen. Wat blijkt? Wanneer we over onszelf praten, verhoogt de hersenactiviteit in de delen van het brein die gelinkt zijn aan motivatie en beloning. Dezelfde delen die oplichten bij seks, drugs en lekker eten.
60 procent gaat over onszelf
Met andere woorden: over onszelf praten is heerlijk en zelfs een klein beetje verslavend. Er komt dopamine vrij en we voelen ons lekker. Gemiddeld praten mensen dan ook 60 procent van de tijd over zichzelf. Dit stijgt zelfs naar 80 procent als je kijkt naar de gesprekken die we hebben op social media.
Maar die neiging om over onszelf te praten, staat een goed gesprek in de weg. En dat is zonde, meent filosoof en auteur van het boek Socrates op sneakers Elke Wiss: “In onze gesprekken leggen we vaak meteen een relatie met ons eigen leven in plaats van bij het verhaal van de ander te blijven.” En dat staat verdieping in de weg.
Een diepere connectie met de ander en jezelf
Wat helpt? Nieuwsgierigheid en goede vragen. En dat kun je gewoon trainen. Bijkomend voordeel: die oprechte interesse en vaardigheid om betere vragen te stellen, leidt ook tot een fijnere innerlijke dialoog met jezelf, aldus de filosoof.
Dus ja, wij mensen zijn sociale dieren, maar tot op zekere hoogte. Probeer daarom de volgende keer dat je een gesprek hebt jezelf eens buiten beschouwing te laten en door te vragen naar de ander. Deze tips van Elke Wiss kunnen je daarbij helpen.
Het ergste wat er kan gebeuren? En verbindend gesprek en een diepere connectie met de ander én jezelf.
Meer lezen
- 7 tips om betere gesprekken te voeren.
- Deep listening: echt luisteren en de ander de ruimte geven in een gesprek.
- Waar worden we nou écht gelukkig van? De top 20 blijmakers, aldus onderzoek.
Tekst Lisanne van Marrewijk Illustratie Lize Prins
Gepubliceerd op 13 oktober 2023