‘Wij doen het elke week’ + nog 6 seks-mythes ontkracht door experts

seks-mythes

“Mannen hebben een hoger libido” of “een gemiddeld koppel heeft 2679016 keer in de week seks”. Er gaan zoveel mythes rond over seks, en die kunnen een negatieve invloed op ons hebben, volgens deskundigen.

We moeten af van al die vooroordelen, geruchten en onzekermakende ‘eisen’, vinden experts. Dus interviewde The New York Times seksuologen en onderzoekers.

7x seks-mythes waar we vanaf moeten

1. Iedereen heeft meer seks dan jij

“Vreemd genoeg blijft deze mythe in alle levensfases bestaan,” vertelt Debby Herbenick, directeur van het Centrum voor Seksuele Gezondheidsbevordering aan de Indiana University School of Public Health. Zo’n fabel kan tot onzekerheden leiden tijdens periodes waarin partners minder seks hebben.

“En dat terwijl ze misschien gewoon de natuurlijke eb en vloed van seksuele verlangens ervaren. Ook blijkt uit onderzoek dat het vrij normaal is dat een op de drie mensen het afgelopen jaar geen partnerseks heeft gehad,” aldus Herbenick.

2. Seks = penetratie

Het idee dat seks gebonden is aan een bepaald script heeft bijgedragen aan de ‘plezierkloof’ tussen mannen en vrouwen, vindt Ian Kerner, sekstherapeut en auteur van She Comes First.

Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Sex & Marital Therapy blijkt dat 18 procent van de vrouwen alleen van penetratie een orgasme krijgt, terwijl 37 procent ook clitorale stimulatie nodig heeft om een orgasme te krijgen. De focus zou volgens Kerner dan ook moeten liggen op ‘outercourse’: een verzamelnaam voor elke seksuele activiteit waarbij geen penetratie plaatsvindt. Ook sluit deze mythe bepaalde groepen uit die op een andere manier seks hebben, denk aan queer-mensen of gehandicapten, vindt Kerner.

3. Glijmiddel is niet nodig, als je maar genoeg zin hebt

Vaginale droogheid kan op elke leeftijd voorkomen, volgens Debby Herbenick. Dat kan tot pijnklachten leiden tijdens de seks. “Zoals ik ook aan mijn studenten vertel: vagina’s zijn geen regenwouden,” vertelt de expert. Uit een onderzoek dat ze zelf uitvoerde blijkt dat een groot deel van de vrouwen wel eens glijmiddel heeft gebruikt, maar dit toch niet zo vaak doet als ze zouden willen.

4. Pijn hoort er een beetje bij

Echt een heel grote fabel. En toch denken veel vrouwen dat, volgens Shemeka Thorpe, onderzoeker en docent seksualiteit aan de University of Kentucky. Naar schatting heeft 75% van de vrouwen ‘wel eens pijn’ tijdens de seks. Dat is echt niet de bedoeling en kan op latere leeftijd ook zorgen voor een soort blijvende seksuele pijnstoornis, volgens Thorpe.

5. Mannen willen altijd meer seks dan vrouwen

“De partner met de meeste seksuele verlangens is zeker niet altijd de man,” merkt therapeut Ian Kerner op in zijn praktijk. Tevens ondekte deskundige Debby Herbenick dat de fabel bestaat dat vrouwen niet masturberen, wat hen ervan kan weerhouden om hun seksualiteit volledig te verkennen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mannen en vrouwen een vergelijkbaar libido hebben.

6. Zin moet je spontaan krijgen

Volgens experts zijn er twee soorten verlangen: spontaan (‘uit het niets’) en responsief (als reactie op bijvoorbeeld een aanraking). Veel mensen denken dat het spontane verlangen beter is.

Psycholoog en auteur van Better Sex Through Mindfulness Lori Brotto helpt mensen in te zien dat seks ook kan zonder spontane zin (zolang er bereidheid en toestemming is). “Het is als naar de sportschool gaan als je geen zin hebt. Je endorfine begint te stromen, je voelt je goed en achteraf ben je dankbaar dat je bent gegaan,” vertelt ze.

7. Geplande seks = slechte seks

Een schadelijke opvatting, vindt Brotto. “Het leidt ertoe dat veel mensen seks als een bijzaak beschouwen en het alleen ’s avonds laat doen als ze uitgeput of afgeleid zijn, als ze er al tijd voor maken.” Andere dingen in het leven die belangrijk zijn, plan je ook. Dus dat kan met seks net zo goed, volgens de psycholoog: “Geplande seks kan er ook voor zorgen dat opwinding de tijd krijgt om op te warmen.”

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Fotografie Getty Images  Bron The New York Times
Gepubliceerd op 1 december 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN