Velen zien stoppen als falen, maar volgens onderzoek is op tijd weten wanneer je de stekker eruit moet trekken heel gezond. Zo weet je wanneer ophouden beter is dan doorgaan, en zo pak je het aan.
Tekst Bente van de Wouw Bron New York Times Fotografie Artem Kovalev/Unsplash
Gepubliceerd op 23 juni 2024
Als iets minder gaat dan gehoopt of gedacht, hoeven we niet meteen het bijltje erbij neer te leggen. Vaak zeggen we tegen onszelf dat we het heus nog wel even vol kunnen houden. Misschien verandert er nog iets, gaat het plotseling beter of voelt het alsof we niet kunnen stoppen. Kop op.
Niks mis mee, tenzij we daar zo ver in gaan dat onze mentale gezondheid eronder gaat lijden. En dan is het volgens psycholoog Gregory Scott Brown eerder giftig dan gezond. ‘Het zorgt er niet alleen voor dat je jezelf opbrandt en ongelukkig maakt, maar door koste wat het kost vast te houden, mis je ook nieuwe kansen en persoonlijke groei,’ vertelt hij in New York Times.
Wanneer de knoop doorhakken?
Wél op tijd stoppen, maakt volgens hem dat je misschien een kant op gaat die uiteindelijk beter bij je past. Maar hoe weet je nou of je het nog even aan moet zien, of toch dat figuurlijke bijltje neer mag leggen? Brown noemt dat een persoonlijke keuze. Toch kunnen bepaalde symptomen helpen bij het doorhakken van de knoop. Dit zijn drie belangrijke raadgevers:
- Je hebt last van angstgevoelens of voelt je erg onrustig voor langer dan zes maanden.
- Je voelt je fysiek en mentaal opgebrand en hebt een cynische kijk op het leven gekregen.
- Je voelt je depressief. Je eet of slaapt slechter of hebt last van zeer donkere gedachten.
Slim stoppen
Oké, je hebt besloten om ergens mee te stoppen. Hoe pak je dat dan aan? Volgens Brown kan het helpen om te kijken naar je prioriteiten. Wat heeft de hoogste urgentie (en moet dus doorgaan) en waar kun je in minderen?
Stel je voelt je opgebrand omdat je een drukke baan én een druk sociaal leven hebt. Op dit moment kun je die baan niet opzeggen omdat je het inkomen hard nodig hebt, maar je kunt wél besluiten om even wat minder af te spreken (als je daar behoefte aan hebt) of een aantal sociale verplichtingen los te laten. Zo vind je weer een betere balans tussen werk en je privéleven.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je vooral opgebrand raakt van je baan, die je zwaar en niet leuk vindt. Je kunt er dan voor kiezen om juist daarmee te stoppen, en te kijken naar werk dat beter bij je past.
Werk naar ophouden toe
De psycholoog gebruikt vaak het model van scheikundige BJ Fogg’s, bedoeld om bepaald gedrag (B=MAP) te veranderen. Volgens Fogg zijn er drie dingen nodig om nieuw gedrag te vertonen: motivatie (motivation), vaardigheid (ability) en een drijfveer (prompt).