Windstoten, regen en een thuiswerkadvies. Storm Pia is aangekomen in Nederland. Het onstuimige weer kan niet alleen invloed hebben op je dag, maar ook op je mental health. Hoe zit dat?
“Allereerst is er het lawaai dat aanhoudt in een windrijke periode,” vertelt meteoroloog Reinout van den Born aan De Telegraaf.
Het geruis van wind door de bomen en door de kieren van je huis, een bloempot die omvalt. Allemaal tekenen dat er iets aan de hand is. Niet gek dat we dan alerter en sneller afgeleid zijn dan normaal.
Wat doet harde wind met je mental health?
Het gevoel van onrust is een bekend fenomeen in Frankrijk, waar in de zomer een sterke noordenwind waait. Van den Born: “Sommige mensen worden daar echt gek van. Vincent van Gogh, de schilder die eind negentiende eeuw in Arles woonde, was er een van.”
Niet alleen kan harde wind zorgen voor irritatie, ook kan het ons volgens Van den Born gejaagder maken en tot concentratieverlies leiden.
Stresshormoon
Bij hevige wind verandert de lading van de atmosfeer. Die is normaal, als de lucht vochtig is, geladen met ‘negatieve ionen’ die zorgen voor de schone, frisse lucht die we inademen. Wanneer de lucht droger is, kan dat omslaan naar ‘positieve ionen’: ook die ademen we in en belanden zo in onze bloedbaan.
“Omdat positieve ionen in de bloedbaan adrenaline kunnen losmaken, hebben mensen die daar gevoelig voor zijn daar soms enorm last van,” vertelt Van den Born. Adrenaline is een stresshormoon dat weer kan leiden tot onrust en spanning.
Benieuwd hoe je juist happy hormones kunt aanmaken? Een ACT-oefening helpt je misschien om met het onverwachte om te gaan. Ook contact hebben met vrienden of familie kan een shotje endorfine geven.
Negatieve lucht = positieve stemming
“Opvallend genoeg voelen de meeste mensen zich dus beter bij een ‘negatieve atmosfeer’. Dat verklaart ook waarom velen van water houden en daar graag naartoe trekken als het droog en heet wordt,” zegt de weerexpert.
Zo vinden we een dagje strand of park niet alleen fijn omdat we daar kunnen afkoelen als het warm is, door de negatieve ionen voelen we ons op plekken waar de lucht vochtig is vaak ook daadwerkelijk beter.
Meer lezen
- Waarom Caroline tijdens haar vakantie de weer-app van haar telefoon gooit.
- Zo blijf je hoopvol over het klimaat.
- We hoeven niet altijd blij te zijn: de herwaardering van melancholie.
- Gelukkig zijn lijkt soms lastig: zo maak je happy hormones aan.
Bron De Telegraaf Tekst Ruby Wijdenbosch Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 2 november 2023