Vrijwilligerswerk als medicijn voor eenzaamheid

vrijwilligerswerk

Niet alleen ouderen, maar ook jongeren worstelen steeds vaker met eenzaamheid. Een directe oplossing is er niet, maar vrijwilligerswerk kan een medicijn zijn. 

Je eenzaam voelen heeft niet alleen te maken met geen of weinig contact hebben met anderen. Zo komt volgens een artikel uit The New York Times eenzaamheid niet alleen voort uit ongewilde afzondering, maar ook uit het verschil in de relaties die je hebt en wat je ervan verwacht. Zo kan het dat je omringd bent door een grote groep mensen, zoals tijdens een familiediner of een feestje, maar je alsnog alleen voelt.

Dat gevoel van afzondering is niet in duidelijk afgebakende stappen opgelost, maar volgens hetzelfde artikel helpt lief zijn voor elkaar ons op weg naar meer connectie. Vriendelijkheid naar anderen kun je oefenen met random acts of kindness, maar je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen.

Op die manier geef je niet alleen terug aan een community, maar verzamel je ook meer mensen om je heen. En dat vermindert niet alleen je gevoel van eenzaamheid, maar volgens experts verbetert vrijwilligerswerk ook je fysieke welzijn.

Hoe begin je met vrijwilligerswerk?

De eerste tip: begin klein. Je hoeft niet van de ene op de andere dag je complete agenda te wijden aan je nieuwe doel. Sterker nog, door te hard van stapel te lopen brand je jezelf op. Zoek op je gemak een organisatie uit waar jij je fijn bij voelt, bekijk welke voorwaarden er gehanteerd worden en besluit dan voor jezelf hoe vaak je je beschikbaar stelt. Eén keer in de maand op bezoek gaan bij een oudere bijvoorbeeld, is al genoeg.

Sluit je je liever niet aan bij een bepaalde organisatie, dan kun je ook in je eigen omgeving iets liefs doen voor een ander. Laat de hond van je zieke buurman uit, doe boodschappen voor de moeder die het altijd druk heeft, schrijf eens een kaartje voor iemand die alleen woont. Je kunt het invullen zoals jij dat wilt.

Waar kun je vrijwilligerswerk doen?

Er zijn zo veel manieren waarop je anderen kunt helpen, dat het soms nogal overweldigend is. Een goede website om te starten is nlvoorelkaar.nl. Hier vind je oproepjes van organisaties en individuen door heel Nederland. Zoek je het liever dicht bij huis, dan kun je dit aangeven tijdens het zoeken.

Oproepjes die je hier voorbij ziet komen? Theedrinken met een eenzame oudere, de Nederlandse taal leren aan iemand die er moeite mee heeft, huiswerkbegeleiding geven aan kwetsbare jonge kinderen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Op de website van Rijksoverheid.nl vind je ook een overzicht van hoe je vrijwilligerswerk vindt.

Tekst Bente van de Wouw  Bron The New York Times (Christina Caron)  Fotografie Neonbrand/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN