Onderzoek: wie minder stress of angst wil ervaren, mag vooral liever voor zichzelf zijn

lief voor jezelf

Lief voor jezelf zijn, is niet altijd makkelijk. Leer met compassie naar jezelf kijken in onze Week voor jezelf – together editie op 13 maart. Volgens onderzoek zorgt het namelijk echt voor een gezondere mindset.

Liever voor jezelf zijn is gezond

Tijdens een onderzoek naar zelfcompassie van Oxford University samen met University of Exeter kregen vijf groepen studenten audio-instructies te horen en moesten ze daarna vragen beantwoorden.

Twee groepen deden een vriendelijke bodyscan en kregen aanwijzingen om dit met liefde en vriendelijkheid naar zichzelf te doen. De andere deelnemers luisterden naar instructies die ervoor zorgden dat ze kritischer naar zichzelf gingen keken.

Zelfcompassie maakt je mentaal en fysiek sterker

Wat bleek? De studenten die de vriendelijke versie hoorden, hadden een veel lagere hartslag dan de andere deelnemers. De studenten van de andere groep transpireerden ook veel meer en hadden een hogere hartslag. Beide reacties horen bij stress en angst.

De onderzoekers concludeerden dat lief voor jezelf zijn en positieve gedachten hebben over jezelf je mentaal en fysiek gezonder maakt.

En het voelt gewoon veel beter natuurlijk, vriendelijke gedachten, in plaats van een kritische stem.

Volg samen de training Een week voor jezelf

Op maandag 13 maart start de together editie van Een week voor jezelf.  In deze online training waarbij je elke dag een uurtje voor jezelf neemt, leer je aardiger te zijn voor jezelf. Volgende week start together editie, waarin we met z’n allen de training starten en  afsluiten. Omdat het zo fijn kan zijn: een stok achter de deur, weten dat je niet alleen bent en vragen stellen aan Flow-deskundigen.

Meer lezen

Tekst Jeannette Jonker Fotografie Maddi Bazzocco/Unsplash.com
Gepubliceerd op 20 oktober 2022 Laatst bewerkt op 8 maart 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN