Even afkoppelen: op de ‘resetknop’ in Portugal

Bonnie Chopard is architect en docent duurzame bouwkunde. Ze vertelt over haar ervaring met afkoppelen; een weekje dat ze haar ‘resetknop’ noemt. 

“Elk jaar ga ik een week naar Portugal. Op een voormalige ‘fazenda’ (landgoed) in de heuvels van de Algarve doe ik yoga, maar het is eigenlijk een detoxweek. We drinken geen koffie, thee of alcohol en er wordt ayurvedisch gekookt. De dag begint met een vroege meditatie, zonder oogcontact. Daar moest ik aanvankelijk aan wennen, maar ik merkte al snel hoe fijn dat is. Na de meditatie doen we yoga en daarna volgt het ontbijt. Gedurende de dag kun je van alles doen: yoga, wandelen, paardrijden, een massage nemen en er is een sauna. Maar je hoeft niks. Ik noem deze week mijn ‘resetknop’.

Je neemt letterlijk, ook in kilometers, afstand van thuis. Mijn mobiel gaat onder in de koffer en ik kondig van tevoren aan dat ik onbereikbaar ben. Door de yoga en meditatie keer ik naar binnen. Ik kom bij de essentie van wat ik echt belangrijk vind. Soms word ik ineens om vijf uur ’s ochtends wakker met mooie inzichten. Als ik dan ga wandelen en de zon zie opkomen, kan ik alles in mijn leven een plaats geven. Afgelopen keer vertrok ik met stress, pijnlijke gewrichten en overgangsklachten. Na afloop was ik overal van af, ik voelde me herboren en geïnspireerd om  thuis vaker gewoon te zíjn.”

  • Dit verhaal van Bonnie komt uit het artikel waarin journalist Alice van Essen onderzoekt wat een weekje ‘afkoppelen’ je kan brengen. Je leest het in Flow-2.
vrijwilligerswerk
Lees meer Vrijwilligerswerk in Mongolië

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Flow Paper Book for Nature Lovers

Een lekker dik boek met patronen en illustraties van Flow illustratoren. Een Paper Book van Nature Lovers voor Nature Lovers.

Bestel zonder verzendkosten