Het zilveren randje van Instagram: zo boost het je mental health

mental health

Hoewel we niet altijd fan zijn van social media, kun je er juist heel veel moois uithalen als je er bewust mee omgaat. Het volgen van Instagram-dichters is zo’n zilveren randje voor je mental health, weet ook online editor Bente.

Zelf volg ik ze al jaren: dichters, illustratoren en andere creatieven die hun content (en vaak ook kwetsbaarheden) met de rest van de wereld delen. Tegelijkertijd ontvolgde ik ook alle accounts waar ik minder gelukkig van werd. BN’ers met perfecte plaatjes, beelden met meer filters dan werkelijkheid, vage kennissen waar ik niet zo veel meer mee had.

En zo werd mijn dagelijkse rondje op Instagram niet alleen een stuk plezieriger, maar merkte ik ook dat mijn mentale gezondheid erop vooruitging. Het voelt fijn om op een moeilijke dag een gedicht te lezen en te denken: hé, ik ben niet alleen. Of een fijne illustratie te zien en het gevoel te hebben gehoord te worden.

Een boost voor je mental health

Ik ben niet de enige met de opvatting dat social media echt niet alleen maar slecht is. Ook journalist Sonya Matejko schrijft in een artikel voor The Huffington Post hoe instapoetry kan helpen bij je mentale gezondheid. Ze schrijft: ‘Gedichten als kunstvorm kunnen die verbindende factor zijn voor het voelen van troost en hoop. Ze herinneren ons aan onze menselijkheid.’

Volgens Whitney Goodman, een therapeut uit Florida, Amerika, zorgt poëzie ervoor dat je je minder alleen en meer begrepen voelt. ‘Het kan zelfs aanzetten tot het veranderen van gedrag,’ zegt ze in het artikel. ‘Dat niet alleen. Schrijven wordt ook vaak gebruikt voor het verwerken van gevoelens en emoties. Het zien van andermans gedichten kan inspireren om zelf ook gedachtes neer te pennen.’

Lees meer

Tekst Bente van de Wouw Illustraties @bij_mar & @elmayclaassen

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING