Last van een winterdip? Deze tips kunnen helpen

winterdip

Nu de dagen weer korter worden en we vaker in het donker zitten dan we lief hebben, kan-ie opspelen: de winterdip. Wat kun je ertegen doen? We delen tips.

Wat is een winterdip of een winterdepressie eigenlijk? De naam zegt het al: een dipje dat in relatie staat met de winter en alles wat daarbij komt kijken: kortere dagen, minder daglicht en een lagere temperatuur. Het kan ervoor zorgen dat je je wat neerslachtig voelt, of vooral heel erg moe of hongerig. Niet iedereen heeft  last van de winterdip en de klachten verschillen. Hoe ga je om met zo’n terugkerende dip? We zochten het uit en vonden meerdere tips die kunnen helpen.

Tips tegen de winterdip

 1. Ga vaker naar buiten
  Eigenlijk altijd een goed idee, ook in de zomer, maar af en toe een frisse neus halen zorgt ervoor dat je meer daglicht opneemt en daarmee ook meer vitamines (vooral vitamine D).
 2. Blijf in beweging
  In beweging blijven is een stuk lastiger als je moe bent en het buiten koud en donker is. Maar regelmatig sporten kan je juist helpen als je minder lekker in je vel zit. Ga een stukje wandelen, zoek de natuur op of doe thuis wat oefeningen.
 3. Zoek een vast ritme
  Een redelijk vaste routine kan helpen om je biologische klok weer goed af te stemmen. Probeer op een vast tijdstip naar bed te gaan en op een vast tijdstip weer op te staan.
 4. Bedenk wat de winter juist leuk maakt
  Ieder seizoen heeft zijn eigen positieve kenmerken, ook de winter. Een warme douche na een wandeling in de kou, onder een dekentje op de bank een boek lezen terwijl de regen tegen het raam tikt, vaker met familie zijn rond de feestdagen. Zoek voor jezelf de lichtpuntjes en integreer die in je dagelijks leven.
 5. Lichttherapie
  Bij lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van een lamp die hetzelfde licht uitstraalt als daglicht. Overweeg je het? Raadpleeg dan eerst de huisarts, die kan je deskundig advies geven.

Fotografie Noah Silliman/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING