Het onvolmaakte omarmen: 5 tips

onvolmaakte

Want er zitten veel mooie kanten aan het niet altijd perfect (hoeven te) zijn.

 • Wabi Sabi
  Volgens de Japanse levensfilosofie Wabi Sabi schuilt schoonheid juist in het onvolmaakte. Wabi Sabi legt niet de nadruk op het resultaat, maar op het proces. Door jouw hand wordt iets uniek. En omdat het uniek is, zal het onvolmaakt zijn. Natuurlijk is het belangrijk om dingen goed te doen, maar dat betekent niet dat het perfect hoeft te zijn.
 • Laat los
  Perfectionisme heeft te maken met hoe je gezien wilt worden. Namelijk: als perfect. Onthoud dat dit een onhaalbaar doel is, want je hebt totaal geen invloed op hoe je door anderen gezien wordt – hoeveel tijd en energie je er ook in steekt. Daarmee is die angst voor wat anderen vinden zinloos geworden.
podcasts
Lees ook: Waarom luisteren we zo graag naar podcasts?

 • Gewoon gezellig is ook goed
  Komen er vrienden eten, dan wil je misschien dat ze denken: Wat een geweldig gestyled huis! Wat een heerlijk eten! Wat heeft ze dat perfect gedaan! Maar het is toch ook genoeg als ze het gewoon gezellig vinden? Dat scheelt je een hele hoop stress in de voorbereiding én tijdens het samenzijn.
 • Wat komt, dat komt
  Fijne instelling in het leven en ook tijdens feesten en partijen: laat het komen zoals het komt. Je doet je best, maar door te proberen een perfecte gastvrouw te zijn loop je hoogstwaarschijnlijk rond als een gestrest konijn. Niet fijn voor jezelf, niet fijn voor je gasten. Kortom: laat de dingen gaan zoals ze gaan en probeer vooral de humor in te zien van dingen die ‘mislukken’.
 • Neem af en toe een risico
  Goed om te weten: als je altijd probeert fouten te vermijden, word je minder flexibel en creatief. Zonde! Laat de controle wat los. Ja, dan zul je misschien weleens een foutje maken. Maar je komt ook tot nieuwe ideeën en creatieve inzichten.

*Deze inzichten komen uit Flow Weekly (niet meer verkrijgbaar in de webshop).

Fotografie Ckturistando/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING