Hoe ga je om met je verleden?

je verleden

Er blijft vaak best veel hangen uit je jeugd: gewoontes, uitspraken, maar soms ook dingen die je liever achter je wilt laten. Wat komt er uit jezelf, en wat heb je meegekregen van je ouders? Twee oefeningen die je op weg kunnen helpen.

  1. Onderzoek je rugzak

    ‘Own your bagage’, noteerde socioloog en schrijver Martha Beck ooit. Dat betekent zoveel als: ‘Eigen je toe wat je aan geschiedenis met je meedraagt’. Stel je voor dat je geschiedenis een rugzak is die je om hebt. Zet hem neer en haal alles eruit. Teken dat, of maak er een mindmap van. Nu je alles voor je ziet liggen, wil je alles weer inpakken? Of neem je afscheid van iets?  Twijfel je, doe dan wat opruimgoeroe Marie Kondo doet als ze moet beslissen of ze  iets wil houden of wegdoen: houd het vast en merk op of je er blij van wordt. Geen reactie? Dan laat je het lekker liggen.

  2. Maak een tijdlijn

    Maak op een groot vel papier een tijdlijn, van je geboorte tot nu. Je kunt ook iets daarvoor beginnen en twee lijnen tekenen: die van je vader en moeder, die samenkomen in jouw tijdlijn. Markeer de jaren en noteer wanneer de belangrijkste gebeurtenissen in je leven plaatsvonden. Maak nu een denkbeeldige sprong naar het einde van je leven, en stel je voor dat je vanuit daar terugkijkt. Wat heeft zich idealiter afgespeeld tussen het huidige moment en het eind van je leven? Teken dat ook op je tijdlijn. Misschien kun je vast een beetje naar je dromen gaan leven.

  • In Flow 8 onderzoekt Annemiek Leclaire de dingen die je meeneemt uit je jeugd, en hoe je ermee om kunt gaan.

Tekst Annemiek Leclaire Illustratie Lotte Dirks

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING