Omgaan met twijfels

jezelf

Twijfelen scherpt je geest. Het verruimt je blik en laat je de dingen van verschillende kanten bekijken. Maar soms kan het je ook ontmoedigen of verlammen. Drie tips om hiermee om te gaan.

  • Verander je perspectief: twijfelen is goed! 
    Twijfelen heeft een slecht imago. Daadkracht, dingen zeker weten, daar lijkt het in onze samenleving soms vooral om te draaien. Maar niemand weet precies hoe het zit, en er zijn meer manieren om het leven vorm te geven. Er bestaat geen recept dat je overal op kunt toepassen. Twijfelen rekt je denkkaders op en laat je de verschillende mogelijkheden en alternatieve antwoorden zien. Je bekijkt een probleem van meerdere kanten, waardoor je creatievere oplossingen gaat zien.
Column Ilse 3-2
Lees ook: Ilse bouwt een camper #7: isoleren en vilten (en waarom dat zo mindful is)

  • Ga op reis
    Onderneem nieuwe dingen en stap uit je comfortzone. Volgens René Descartes (1596-1650), de filosoof van de twijfel, is dit een goede manier om je eigen leven onder de loep te nemen. Op vakantie doe je afstand van je thuisbasis, je zekerheden. Je gaat het avontuur aan. Dit is de manier om wijsheid te verwerven, meende Descartes. Buiten je veilige zones leer je jezelf beter kennen. Je legt nieuwe contacten, maakt kennis met een andere cultuur. Je komt allemaal dingen tegen die je aan het twijfelen kunnen brengen; over jezelf, over het leven thuis. Wat vind ik nou écht leuk? Waar word ik gelukkig van? En wat wil ik straks veranderen?
  • Sla er niet in door
    Durf soms ook gewoon te kiezen. Voor de zogenoemde maximizers is dit lastig. Zij zijn altijd op zoek naar het beste product, het hoogst haalbare en het beste alternatief. Een typische maximizer kan rustig een week dubben over een nieuwe fiets of een citruspers. Een vakantie boeken is al helemaal een drama. Bij iedere optie volgt er weer een nieuw bezwaar. De vraag die de maximizer zichzelf stelt – ‘Is dit de beste optie?’ – is een onmogelijke, want het antwoord weet je nooit van tevoren. Een betere vraag om jezelf te stellen is: ‘Is dit een goede optie?’ Je legt de lat voor jezelf dan iets lager, waardoor beslissen makkelijker wordt.

*Deze tips komen uit Flow Weekly (niet meer verkrijgbaar in de webshop).

Tekst Otje van der Lelij Fotografie Shutterstock

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING