Weer tot rust komen: zo doe je dat

tot rust komen

Het klinkt zo makkelijk, even tot rust komen. Maar met alle prikkels waar we dagelijks mee te maken krijgen, valt dat niet altijd mee. Maaike Helmer van het online magazine Stressedout.nl vertelt er meer over en geeft tips. 

Kun je kort vertellen waarom dit thema zo’n grote rol is gaan spelen in je leven?
“Net als zo veel anderen was ik eigenlijk altijd op zoek naar meer innerlijke rust. Bij ons allemaal ontstaan er in onze jeugd bepaalde overtuigingen. Bij mij was dat, vanwege een pestverleden, ‘ik ben niet goed genoeg’. Daardoor zocht ik mijn ‘rust’ eerst vooral in laten zien dat ik wél goed genoeg was: ik had een succesvolle internationale modellencarrière en daarna timmerde ik aan de weg als journalist. Maar mijn drijfveer maakte me kapot. Ik kwam er, onder meer door een burn-out, achter dat ik vooral wilde voldoen aan ‘het perfecte plaatje’. Pas toen ik me dat realiseerde, durfde ik dat los te laten. En te voelen wat mij écht tot rust bracht.”

Wat maakt het volgens jou tegenwoordig zo moeilijk om nog echt te ontspannen?
“We worden continu uitgedaagd door onze omgeving. Elk moment is er wel iets waarmee we vermaakt kunnen worden. En vermaakt worden is verslavend; we vinden het namelijk heel moeilijk om alleen te zijn met onze gedachten. Je gaat dan automatisch malen en piekeren.”

Welke bijzondere dingen ben je tegengekomen in je zoektocht naar rust?
“Dat rust juist in de kleine dingen van het leven zit. Met een boek op de bank, een grappig gesprekje met je kind, rustig kijken naar de maan die aan de hemel staat, even in je eentje in het bos lopen. Daar gaat het ook over in mijn boek NIETS: de tussenmomenten. Die zien we vaak over het hoofd, maar kunnen een bron van rust zijn. We zijn het verleerd om stil te staan en ons te verwonderen. Het overlijden van een vriend was bij mij de aanleiding om tot dat inzicht te komen. Toen hij ziek was, focuste hij vooral juist op die kleine momenten samen, iets waar we normaal te vaak overheen kijken.”

De 3 tips van Maaike om tot rust te komen:

1. Zoek het niet alleen groot.
Realiseer je dat rust vaak in kleine dingen zit. Niet alleen op vakantie, maar júist ook in de kleine momenten waarin je bijvoorbeeld thee inschenkt, een fijn parfum ruikt, buiten lammetjes ziet rondrennen.

2. Maak tijd voor rust.
Het lijkt tegen je intuïtie in te gaan om tijd voor rust in te ruimen. En toch is het belangrijk.

3. Bedenk dat uit rust júist dingen kunnen ontstaan.
Rust wordt erg onderschat. Wist je dat bepaalde hersenonderdelen pas gaan samenwerken als je níet nadenkt (de default-modus, heet dat)? Op rustmomenten ontstaan vaak de beste ideeën.

*Maaike Helmer is auteur van het boek NIETS, over meer innerlijke rust. Het boek is verkrijgbaar via Stressedout.nl en (online) boekhandels.
*Zou je meer handvatten willen krijgen om tot rust te komen? Op 7 september start de online cursus Het leven kan anders. Door opmerkzaam te zijn, leer je wat er in je speelt, en ga je onderscheid maken tussen gedachten, emoties en gedrag. Daardoor blijf je vaker in het nu, in plaats van altijd maar vooruit en achteruit te leven. Én maak je bewustere keuzes en ontdek je: het kan ook anders. Hier lees je meer over de cursus.

Fotografie Unsplash.com/Matthias Oberholzer

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING