Zo kijk je met een beginner’s mind naar de wereld

Als je kijkt met een ‘beginner’s mind’, is het alsof je de dingen voor het eerst ziet. We delen twee inzichten.

  1. Levensvreugde
    Wie actief nieuwsgierig is en dingen wil weten, doet veel ontdekkingen – al is het maar dat zelfgemixte muesli lekkerder is dan de kant-en-klare variant in een pak. Zulke (kleine) ontdekkingen geven voldoening, waardoor je sneller weer iets anders gaat onderzoeken. ‘Uit onderzoek blijkt dat zaken die bekend en voorspelbaar zijn ons maar weinig levensvreugde geven,’ schrijft Todd Kashdan, hoogleraar klinische psychologie, in zijn boek Nieuwsgierig? ‘Routine zorgt ervoor dat we ingedut en verveeld raken, terwijl onzekerheid en verrassingen onze positieve gevoelens juist versterken en verlengen. De eerste keer dat je iets nieuws doet, zal heel eng zijn. Maar dat is niet erg. Vecht niet tegen je angst, maar omarm ‘m. Zie jezelf als een ontdekkingsreiziger en het leven als een aangename speurtocht waarin je ontdekt, leeft en groeit.’
  2. Creativiteit
    Een beginner’s mind prikkelt onze creativiteit. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat we met een open geest eerder toegang krijgen tot de geheime kamers van ons brein. Op het moment dat je niet meer geplaagd wordt door vooroordelen of verwachtingspatronen, komt je brein tot rust en borrelen er interessante ideeën op uit het onderbewuste. Met een open blik oordeel je niet meteen en liggen alle mogelijkheden nog open. Daar hebben creatieven, uitvinders en wetenschappers veel baat bij. Zoals Einstein al zei: “Ik oordeel niet, ik verwonder mij slechts.”

Tekst Sjoukje van de Kolk Fotografie Shutterstock

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING