Ook volwassenen hebben er baat bij: verhaaltjes voor het slapen gaan

verhaaltjes voor het slapen gaan

Verhaaltjes voor het slapen gaan zijn vooral bedoeld voor kinderen, maar steeds vaker luisteren ook volwassenen ernaar. En ze hebben er baat bij, schrijft journalist Hillary Richard in een artikel voor The New York Times.

Simpele verhalen met veel details en een rustgevende sfeer. Ze werken niet alleen voor kinderen, maar ook voor onszelf. Via verschillende meditatie-apps is het voortaan mogelijk om te luisteren naar bedtime stories voor volwassenen, en er duiken ook steeds meer podcasts op met verhalen speciaal voor voor het slapen gaan.

Waarom werkt het zo goed? Volgens Dr. Christine Won, professor medicijnen aan de universiteit van Yale, helpt zo’n verhaaltje bij het afleiden van je brein. ‘Moeilijke gedachten en zorgen verdwijnen naar de achtergrond, waardoor de adrenaline in je lichaam daalt en het brein in slaapmodus komt. Een verhaal is een nog betere afleiding dan muziek of achtergrondgeluiden.’

Een theepartijtje in het bos

Wat voor verhalen kun je dan precies verwachten? Vooral tijdens de lockdown zijn volgens The New York Times reisverhalen erg populair geworden. Niet alleen omdat er zo veel details van de omgeving in zitten die je naar het nu halen, maar vooral omdat het op dit moment voor velen de enige manier van reizen is. En dat helpt weer een beetje bij FOMO (Fear of Missing Out).

Heb je liever wat anders? Er zijn ook hervertellingen van klassiekers als Assepoester of Trots en vooroordeel, er zijn gedichten met een fijn ritme en je hebt ook simpele fantasieverhalen over bijvoorbeeld een theepartijtje in het bos. Wat ze allemaal gemeen hebben? De ongecompliceerde sfeer. Ook eens proberen? Via deze apps en podcasts kun je naar verhalen voor het slapen gaan luisteren.

Verhaaltjes voor het slapen gaan

Bron: The New York Times

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Valeriia Miller/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING