Rosalie helpt chronisch zieke jongeren hun talent te vinden

Rosalie Kroeske

Rosalie Kroeske helpt jongeren met een chronische aandoening die aan het werk willen voor Emma at Work. Ze vertelt erover in Flow 10.

Wat ben je aan het doen?

“Ik help chronisch zieke jongeren bij het vinden van hun talent. Waar worden ze blij van? Wat kunnen ze wél? Met een chronische aandoening is de stap om de arbeidsmarkt op te gaan soms groot. Niet omdat ze niet willen, maar omdat het lichamelijk niet lukt. Dat ik uit eigen ervaring met deze jongeren kan praten, helpt enorm. Ik heb jeugdreuma, waardoor ik soms word teruggefloten door mijn lichaam. Met hulp van Emma at Work ontdekte ik waar ik energie van krijg: dat is anderen helpen en inspireren.”

Hoe heb je je jeugd ervaren?

“Jeugdreuma is een auto-­immuunziekte en als kind lag ik veel in het ziekenhuis. Dan had ik weer het RS-virus, dan weer kinkhoest en vaak ontstekingen in mijn gewrichten. Ik wilde liever ‘gewoon’ met vriendinnen afspreken en meedoen aan sport. Ik wilde dat mijn reuma niet bestond en dat kostte juist veel energie. Op mijn vijftiende kreeg ik hersenvliesontsteking, die ervaring heeft me sterk veranderd. Ik besloot mijn eindexamen te verdelen over twee jaar zodat ik er een particuliere modeacademie naast kon doen. Het is zo fijn om iets te doen wat ik echt leuk vind. En ik voel nog minder pijn ook.”

Hoe kwam je terecht bij Emma at Work?

“Na mijn studie werkte ik bij een televisieproducent. Toen het na een jaar niet zo lekker ging, zag ik in het ziekenhuis een advertentie van stichting Emma at Work. De medewerkers coachen niet alleen jongeren met een chronische aandoening, ze verzorgen ook stages en hebben een groot netwerk van bedrijven die inclusiever willen werken. Via hen heb ik leuke klussen gedaan, waaronder Event Coördinator voor Sail2020. Maar het belangrijkste wat ik leerde, is open praten over mijn ziekte. Vroeger wilde ik er niets van weten, nu voel ik me juist sterk als ik mijn verhaal deel.”

Ben je daarom zelf gaan coachen?

“Ik heb mijn kracht gevonden, nu wil ik anderen helpen die van hen te vinden. Als je chronisch ziek bent, moet je al jong keuzes maken, simpelweg omdat je niet alles kúnt. Zo weet je eigenlijk al vroeg wie je bent en wat je wilt. Iemand dat laten inzien, vind ik geweldig.”

Meer lezen

Interview Eva Loesberg  Fotografie Anouk de Kleermaeker

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING