Zo zorgt Sabrina Starke dat ze niet opgebrand raakt (+ 4 meer inzichten)

Sabrina Starke
Welke lessen leerde jij van het leven? In deze rubriek vragen we het steeds iemand anders. Deze keer singer-songwriter Sabrina Starke.

  1. Acceptatie creëert ruimte. “Veel mensen denken bij het woord acceptatie dat je de handdoek in de ring gooit, maar dat is niet zo. Drie jaar geleden kreeg ik borstkanker en ik merkte dat het voor mij belangrijk was om die situatie te accepteren en niet in een vechtmodus te schieten. Want door acceptatie creëerde ik rust en ruimte om te werken aan mijn herstel.”
  2. Er dient zich altijd iets nieuws aan. “Wanneer je erop vertrouwt dat er altijd weer nieuwe mooie momenten en ervaringen komen, hoef je niet verdrietig te zijn als dingen voorbijgaan. Daardoor kan ik genieten van elke levensfase waarin ik zit. Zo heb ik bij mijn muziek erop leren vertrouwen dat een idee voor een volgend liedje zich altijd wel aandient, ook doordat ik voortborduur op eerdere ervaringen. Elke levensfase brengt weer nieuwe energie en ideeën.”
  3. Zorg dat je kopje vol zit. “Ook als ze eigenlijk geen tijd, ruimte of energie hebben, zijn veel mensen – ikzelf ook – geneigd voor anderen klaar te staan. Van de Amerikaanse schrijver Iyanla Vanzant leerde ik dat je kopje te allen tijde vol moet zitten. En dat wat overstroomt, voor een ander is. Ik vind dat een mooie metafoor: zorg dus dat je vervuld bent met je eigen energie – en dat wat je overhoudt, kun je aan een ander geven. Put jezelf niet uit. En vraag je geregeld af: waar krijg ik energie van en waar loop ik op leeg?”
  4. Wat je de natuur aandoet, doe je jezelf aan. “Mensen denken vaak: de natuur is dáár en mijn leven is hier. Maar alles wat we de natuur aandoen, heeft impact op ons leven. Dat vind ik een mooi inzicht, omdat je vanuit dat besef andere keuzes gaat maken: wanneer je de natuur koestert, haal je het niet in je hoofd om die te vervuilen.”
  5. Je bent al thuis. “De film The wiz, in de versie uit 1978 met Diana Ross en Michael Jackson, heb ik wel duizend keer gezien. De boodschap aan het einde van de film, ‘Home is knowing. Knowing your mind, your heart’, vind ik zo waar: je hóéft niet constant op zoek te gaan naar waar je thuishoort. Wanneer je jezelf kent, kun je overal thuis zijn: je bent al thuis in jezelf.”

Meer lezen?

Tekst Caroline Buijs  Illustraties Deborah van der Schaaf
Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER