Beleggen voor beginners: wat moet je weten?

beginnen met beleggen

In deze serie over financiële selfcare schreven we eerder al over het stellen van financiële doelen, het creëren van meer financieel inzicht en over het werken aan je vermogensopbouw. In deze blogpost hebben we het over beleggen voor beginners. 

Geen dag is hetzelfde

Misschien vraag je je af wat beleggen nou eigenlijk precies inhoudt. Heel simpel gesteld is beleggen het investeren van geld met het idee dat die investering in de toekomst meer waard wordt. Je uiteindelijke rendement is afhankelijk van hoe lang je het geld kunt missen, het risico dat je bereid bent te nemen, maar ook de kosten en de verwachte opbrengst.

De waarde van je portefeuille (de samenstelling van de beleggingen die je hebt gekozen) kan elke dag veranderen. Je zou dus kunnen zeggen dat beleggen vooral geschikt is voor mensen die een beetje kunnen omgaan met een bepaalde mate van onzekerheid. Als dit wel bij je past, dan kan beleggen heel leuk en aantrekkelijk zijn. Je kunt je geld dan namelijk voor je laten werken.

Bepaal je langetermijndoel

Voordat je begint met beleggen bepaal je je ‘beleggingshorizon’. Dit betekent dat je nadenkt over je financiële doel en bedenkt wanneer je dit doel bereikt wilt hebben. Beleggen is vooral interessant voor financiële doelen op de langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van vermogen voor na je pensioen; daar kun je misschien wel tien of twintig jaar (of nog langer) voor uittrekken.

Door financiële doelen concreet te maken, wordt duidelijk hoeveel er per maand opzij moet worden gezet om ze te behalen. Door te beleggen worden doelen mogelijk sneller behaald. Denk aan eerder stoppen met werken, je kind(eren) een financieel steuntje in de rug geven of het kopen van een vakantiewoning. Een noodpotje voor onvoorziene uitgaven is ook aan te raden. Je wilt voorkomen dat de beleggingen weer moeten worden verkocht als de wasmachine onverwacht moet worden vervangen.

Beleggen voor beginners; je hoeft het niet alleen te doen

Bij beleggen draait alles om de juist mix van beleggingscategorieën. Hoeveel rendement er wordt behaald op lange termijn hangt nauw samen met die keuze. Op basis van je doelen, beleggingshorizon en hoeveel risico je wilt nemen (het risicoprofiel) maak je een keuze voor de verdeling van de beleggingen over verschillende beleggingsvormen. Denk aan aandelen, obligaties, vastgoed en meer.

Bedenken waarin je wilt beleggen, kan nog best wel ingewikkeld zijn. Zeker als je er nog niet veel ervaring mee hebt. Gelukkig kun je bij een bank als ABN AMRO online begeleiding krijgen in de keuze voor je doel, hoelang je wilt beleggen en het risico dat je wilt nemen. Met vermogensbeheer laat je het beheer van je portefeuille over aan specialisten. Uiteraard gaat dit dan helemaal volgens jouw wensen, zoals het bij jou past. Hier komen we in het vijfde en laatste artikel in deze reeks op terug.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je gaan ontdekken of beleggen bij jou past? Meld je dan aan voor de cursus In balans met vermogen van ABN AMRO. In deze online cursus, die je op elk gewenst moment kunt volgen, worden de volgende modules behandeld:

  • Module 1: Doelen stellen.
  • Module 2: Financieel inzicht.
  • Module 3: Vormen van vermogensopbouw.
  • Module 4: Beginnen met beleggen.
  • Module 5: Duurzaam beleggen.

Meld je hier aan voor de cursus.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met onze partner ABN AMRO.
Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Tekst Merel Wildschut

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING