Flow promo: weekendje Leiden

Flow’s Jeannette ontdekte Leiden en werd aangenaam verrast. Door de mooie hofjes, muurgedichten, grachten en musea op loopafstand van elkaar. In dit blog vertelt ze meer over drie plekken die zij het bezoeken waard vindt. 

  1. Hortus botanicus Leiden
    Tip: wandel op je gemak door de oudste botanische tuin van Nederland. De collectie planten en bomen is uitgebreid en divers: van bedreigde soorten tot opvallende kroonjuwelen. Zoals de Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica), de waterlelie met de grootste bloem ter wereld. Het is een fabeltje dat de bloem maar één keer per jaar bloeit, in de zomer bloeit de lelie wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het einde van de middag opengaat en slechts twee nachten bloeit. Ook verwacht deze zomer:
  • de Carnivorenshow – met vleesetende planten, van 11 tot en met 20 augustus
  • in juli en augustus kun je op donderdagen gratis deelenemen aan een rondleiding.
  • Kijk voor meer informatie op Hortusleiden.nl 

  1. Rijkmuseum van Oudheden
    Tip: vergaap je aan voorwerpen uit een Romeinse villa van tweeduizend jaar oud, zoals glaswerk, olielampjes, servies en juwelen. Tijdens de zomervoorstelling Casa Romana kun je binnenkijken in het leven van een echtpaar uit de hogere Romeinse kringen. Er zijn meer dan 800 items te bewonderen, deels uit de eigen collectie van het museum en deels in bruikleen van kunstenaars en andere musea. Dit levert een mix op van hedendaags en eeuwenoud design. Leuk extraatje: kunsthistorica Brenda Meuleman beschreef een dag in ‘Casa Romana’ dat je kunt beluisteren in een audiotour. Ook de moeite waard:
  • De zalen – waar de beroemde Egyptische collectie van het museum te zien is – zijn vernieuwd.
  • Kinderen kunnen de hele zomer ook zelf aan de slag om kunst te maken in Studio RMO, het nieuwe kinderatelier.
  • Kijk voor meer informatie op Rmo.nl/casaromana 

Leiden Casa Romana

  1. Japanmuseum SieboldHuis

In Japanmuseum SieboldHuis is deze zomer een grote collectie handgemaakte poppen op bezoek. De traditionele houten poppen zijn onderdeel van de tentoonstelling: Tōhoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan. Je ontdekt er met hoeveel liefde en vaardigheden de poppenmakers te werk zijn gegaan. Het ambacht van het maken van een kokeshi-pop werd van generatie op generatie doorgegeven. Elk exemplaar is uniek, maar als je goed kijkt, kun je verschillen ontdekken in kleur, vorm, grootte en beschildering. Deze zomer zijn er ook workshops kokeshi-schilderen in het museum. Ook te zien deze zomer:

  • De tentoonstelling Het gemaakte landschap. Foto’s van Shibata Toshio, waarin de visuele schoonheid en het spanningsveld tussen mensenlijk ingrijpen en de kracht van natuur wordt getoond.
  • Het mooiste uit Japan: prenten, lakwerk, keramiek, fosielen, herbaria, geprepareerde dieren, kleding, oude landkaarten en nog veel meer schatten. Objecten die tussen 1823 en 1829 zijn verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.
  • Kijk voor meer informatie op Sieboldhuis.org

Leiden

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN