Wie is er niet groot geworden met het werk van Astrid Lindgren? Over het leven van de schrijfster van Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en de Gebroeders Leeuwenhart zijn al diverse mooie boeken verschenen. We schreven in 2009 in Flow Magazine al over ‘Astrid Lindgren, haar leven in beelden’ (bekijk het artikel hier).
Haar – net verschenen – Oorlogsdagboek is een interessant en persoonlijk document met een nawoord van haar dochter Karin. “Dat mijn moeder artikelen uit kranten knipte en ze in notitieboek plakt, was ook niet gek; ik dacht gewoon dat dat iets was wat ouders deden. Inmiddels weet ik dat zij daarin vermoedelijk uniek was; een huismoeder van 32 jaar met een secretaresseopleiding, die zich niet eerder met politiek had beziggehouden, maar voor wie het zo intens belangrijk was om voor zichzelf vast te leggen wat er in Europa en in de wereld gebeurde dat ze het knippen en documenteren de volledige zes oorlogsjaren volhield.”
Wat veel mensen niet weten, is dat Astrid Lindgren tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het Postcontrolebureau van de Zweedse Veiligheidsdienst werkte. Ze moest brieven censureren en controleren op schadelijke of gevaarlijke informatie en had hierdoor goed zicht wat er allemaal gebeurde in Europa. In dit dagboek beschrijft ze haar worsteling met de schokkende gebeurtenissen en schets ze een beeld van hoe het was om als gezin in Stockholm te leven ten tijde van oorlog.
Oorlogsdagboek Astrid Lindgren (Ploegsma), € 24,95