De wereld van Bookstagram en wat je ermee kunt

Bookstagram

Niet alleen boeken lezen, maar ze ook mooi op de foto zetten en delen op Instagram: dat doen bookstagrammers. Flow’s Quirine is er een van en vertelt er graag meer over.

Als je van lezen houdt, blij wordt van mooie omslagen en het leuk vindt om dingen te maken, kom je al snel uit bij Bookstagram. Ik ben hier vorig jaar mee begonnen op mijn account en doe het nog steeds met veel plezier. Het voelt een beetje als je eigen online boekenkast, maar dan nog veel mooier.

Volgens het gezegde mag je een boek niet beoordelen op z’n omslag, maar op Bookstagram doet iedereen dat stiekem wel. Er bestaat een hele wereld waarin duizenden mensen hun boeken zo mooi mogelijk op de foto proberen te zetten. Soms staan er ook korte recensies of aanraders en tips bij, waardoor je verlanglijstje waarschijnlijk zal verdubbelen als je door al die mooie plaatjes heen scrolt.

Bookstagram
Een bookstagram beginnen

Lijkt het je ook leuk om je boeken eens op de foto te zetten? Je hoeft gelukkig geen professioneel fotograaf te zijn: met een mooi boek en een beetje creativiteit kom je al een heel eind. Een paar tips:

 • Wissel af in compositie. Het is natuurlijk het makkelijkst om het boek plat neer te leggen en van bovenaf een foto te maken. Maar als je dit met ieder boek doet, wordt het al snel een beetje saai. Experimenteer met de manier waarop je fotografeert.
 • Zorg voor een ‘lege’ achtergrond. Als er te veel onder en achter het boek gebeurt, valt het omslag zelf in het niet. Met een strakke, duidelijke achtergrond springt het boek er nog meer uit op de foto.
 • Gebruik leuke extra’s op de foto (de zogeheten props). Een kopje thee of koffie is op Bookstagram een heel populaire, maar je kunt bijvoorbeeld ook eten, bloemen, kaarsjes en andere leuke voorwerpen naast je boek leggen om de foto net wat interessanter te maken.
 • Kies een eigen stijl. Er zijn zo veel bookstagrammers, dan is het leuk om er een beetje uit te springen. Ga je voor simpel en wit? Vrolijke, kleurrijke foto’s? Wat donkerder met een vintage gevoel? Kies wat bij jou past.
 • Met de nabewerking kun je je eigen stijl nog beter naar voren laten komen. Een paar apps die ik zelf graag gebruik:
  • Met Facetune kun je met de ‘whiten’-tool de achtergrond van je foto nog witter maken. Foto’s krijgen bij kunstlicht al snel een gelige gloed en dat kun je op deze manier oplossen.
  • Met de Huji Cam kun je de foto’s die je met je telefoon hebt gemaakt, eruit laten zien alsof ze zijn geschoten met een ouderwetse polaroidcamera.
  • Snapseed (in de App Store en Google Play) is een goede app voor de bewerking in het algemeen: belichting, contrast, warmte, enzovoort. Extra handig: Snapseed heeft een penseel waarmee je alleen bepaalde delen van de foto kunt bewerken.
  • Als laatste gebruik ik VSCO voor de filters, net als vele anderen. Ook in de gratis versie heb je heel veel keuze en kun je leuke effecten toevoegen, zoals het ouderwetse ‘korrelige’ effect dat ik graag gebruik voor mijn foto’s.
 • Een laatste tip: boekenkastfoto’s! Hier word ik altijd zo blij van.

Bookstagram

Doe inspiratie op

Nog meer bookstagrammers zien? Dit zijn een aantal van mijn favorieten.

 1. @herpickings
  Hayanna Kim maakt niet alleen prachtige foto’s, ze noemt ook altijd net wat minder bekende boeken. Extra leuk zijn haar Insta Stories, waarin ze stukjes, pagina’s en quotes deelt uit de boeken die ze leest.
 2. @coffeeandbooks
  Een ode aan de klassieke combinatie: een kop koffie en een goed boek. Een feestje om naar te kijken.
 3. @alicelippart
  Alice weet altijd de mooiste boeken te vinden, die je alleen al wilt hebben omdat ze zo prachtig in je boekenkast staan.
 4. @polly.florence
  En als laatste Polly. Van haar account krijg ik altijd ter plekke zin om naar huis te rennen, kaarsjes aan te steken en de rest van de dag onder een deken op de bank door te brengen met een boek.

Tekst en fotografie Quirine Brouwer

Meer over boeken lees je hier

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN