DIY: zo teken je je vakantie (en kom je tot rust)

Illustrator Deborah van der Schaaf laat zien
hoe je je zomer vastlegt. Door een zwembad te tekenen bijvoorbeeld.

Tekst en illustraties Deborah van der Schaaf  Fotografie Caroline Buijs
Gepubliceerd op 24 augustus 2024


Dit heb je nodig

  • papier (liefst een beetje stevig) of schetsboek
    Bij Flow 7 krijg je een schetsboekje cadeau. Bestel ‘m hier.
  • potlood + gum (een zacht potlood, zoals 2B, 
is makkelijker weg te gummen)
  • gouache
  • penselen in een paar verschillende diktes
  • bord, palet of deksel van je verfset
  • 2 ­glazen water (een om je kwast schoon te maken en een voor het ­schilderen + mengen)
  • (thee)doek of wc-papier (voor het droog-
deppen van je kwast)

Aan de slag

  1. Grove schets: maak met een potlood, heel lichtjes, een schets van het zwembad en de tegels eromheen. Ik had geen liniaal bij de hand en gebruikte een dubbelgevouwen stuk papier om lijnen langs te trekken. Schets op basis van de horizonlijn de bomen (en waar ze in de verte beginnen en ophouden) en de bergen. Teken eerst grove vormen: bomen als ovalen en cirkels.
  2. Detailschets: nu de objecten en hun locaties bepaald zijn, ga je iets detailleren. Schets niet te dik en gum overbodige lijnen weg, totdat je een goede basis hebt om in te kleuren. Mijn basis is hier nog steeds best grof.
  3. Inkleuren: schilder de geschetste vlakken in kleur. Meng de gouache op je palet/bord of in de deksel van je verfset. Verdun met water. De kleuren mogen best verspringen, dat is juist mooi. Je kunt ze in de volgende stappen altijd nog bijwerken. Probeer al wel een beetje rekening te houden met lichte en donkere vlakken. Laat alles goed drogen als je klaar bent met deze laag.
  4. Donker en schaduw: om een kleur donkerder te maken, gebruik je dezelfde kleurtint en meng je er wat zwart doorheen. Kijk voor de schaduwen waar het licht vandaan komt. De bomen pakken bijvoorbeeld het licht schuin van boven (op de foto zie je de zon rechts bovenin) en een beetje laag van achteren: ze zijn dus donker onderaan en van voren en werpen donkere, lange schaduwen op het gras.Gebruik fijnere penselen voor kleinere vlakken. In de verte zijn kleuren lichter, op de voorgrond donkerder of feller van tint: dat heet ‘atmosferisch perspectief’. De bergen zijn bijvoorbeeld lichter dan de heuvels daarvoor, de bomen rechtsvoor donkerder dan die rechtsachter. De lucht is ook lichter rondom de zon dan verder ervandaan.
  5. Licht en details: om een kleur lichter te maken, gebruik je lichte tinten van dezelfde kleur, gemengd met wit. De tegels rechtsvoor, de boomranden bovenaan, de lucht rechts. Voor de randen van het zwembad gebruikte ik het wit extra dik, zodat het dekkend is, Als een kleur toch niet klopt of als je iets verkeerd doet, kun je het altijd weer aanpassen (wel de verf eerst goed laten drogen).

Extra minilesje

Wil je je tekening graag net wat meer diepte geven? Zo pak je dat aan.

  1. Bepaal en teken de horizon. Het punt waarop het land overgaat in de lucht is op deze foto niet zo makkelijk te bepalen. Er is wel een paadje tussen de bomen door dat een klein beetje helpt. Het paadje loopt de verte in en aan de hand daarvan trek ik een lijn waar ik schat dat ik lucht zou zien als er geen berg stond (de zwarte lijn).
  2. De positie van waaruit de foto is genomen, is de hoek van het zwembad. Zet een punt op de plek van deze hoek en teken hiervandaan langs de randen van het zwembad twee lijnen naar de horizon (de lichtblauwe en rode lijn).
  3. De raakpunten tussen deze lijnen en de horizon zijn de verdwijnpunten (de dikke zwarte stippen): ze vallen in dit geval ver buiten het kader/de compositie. Alle rechte lijnen op je tekening komen uit op deze twee verdwijnpunten. De tegels en randen rond het zwembad kun je op die manier ‘kloppend’ tekenen.

 Meer lezen

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN