Crafter Ellen Nij Bijvank laat zien hoe je zelf een telefoonketting maakt van houten kralen.
Dit heb je nodig
3,5-4 meter paracord type I (Ø 2 millimeter) • karabijnring (of musketonhaak) • masking tape • schaar • aansteker • 80-100 houten kralen (Ø 14 millimeter, met een gat van 3 millimeter) • pincet of tangetje met spitse punten.
Tips voordat je begint
- Bepaal vooraf hoe lang je koord moet worden. Voor een ketting heb je circa 70 kralen nodig. Om het koord diagonaal te kunnen dragen, heb je 85-100 kralen nodig.
- Houd voor de lengte van het paracord 4 centimeter per kraal van 14 millimeter aan + 20 centimeter extra voor het kunnen maken van de macraméknopen aan het begin en eind. Wil je dus een ketting knopen met 70 kralen, knip dan een stuk koord af van 300 centimeter.
- Gebruik je kralen met een groter gat, neem dan dikker paracord om te voorkomen dat de knopen in het gat verdwijnen.
- Trek elke knoop stevig aan en zorg dat er geen ruimte tussen kraal en knoop zit.
- Op YouTube vind je filmpjes over hoe je het smelten en afwerken van de uiteinden van het paracord het beste aanpakt.
- Je kunt onbehandelde houten kralen verven: leg ze in een bakje ecoline en roer af en toe om. Is de kleur goed, spoel ze dan af met koud water, verdeel ze over een (oud) bord en laat ze drogen. Geverfde kralen kunnen wel afgeven, spuit ze voor gebruik daarom in met vernis.
Zo maak je de telefoonketting
- Leg één uiteinde van de draad dubbel, het kortste eind ongeveer 14 centimeter lang. Haal de lus door de ring en vervolgens over de ring heen. Trek stevig aan.
2. Plak de ring op tafel vast met tape. Maak een stuk of vier halve macraméknopen met de korte draad: leg de korte draad over de lange in een soort 4, haal eronderdoor en dan door de lus. Trek elke knoop stevig aan.
3. Knip het korte uiteinde af tot een paar millimeter van de laatste knoop. Houd de vlam van een aansteker vlak bij dit uiteinde zodat het smelt. Duw het smeltende uiteinde vervolgens snel plat met het metalen deel van de aansteker (of bijvoorbeeld een schaar). Hiermee verzegel je het: het kan niet meer rafelen en hecht zich aan de knoop.
4. Rijg nu alle kralen alvast aan het koord. Maak onderaan eventueel een losse knoop of lus zodat de kralen er niet af kunnen glijden. Houd dit kralensnoer steeds aan je linkerhand en de karabijnring aan je rechterhand.
5. Schuif één kraal door naar rechts, tot aan de macraméknopen bij de ring. Maak links van deze kraal een gewone overhandse knoop (je haalt het uiteinde met de kraal en de ring door de lus). Trek de knoop nog niet aan.
6. Pak nu met het pincet of tangetje de draad dóór de lus van de knoop vast, zo dicht mogelijk op de kraal. Duw daarbij met het pincet de kraal goed naar beneden zodat hij aansluit op de knoop eronder. Laat het uiteinde met de kraal en de ring hangen, dan helpt de zwaartekracht mee. Trek de knoop met je linkerhand aan terwijl je met rechts de draad met het pincet blijft vasthouden. De knoop komt zo mooi strak tegen de kraal aan. Haal het pincet uit de knoop. Duw de knoop eventueel nog wat aan richting de kraal. Zorg dat er geen ruimte tussen zit.
7. Schuif de volgende kraal door. Laat het uiteinde met de kraal en de ring weer hangen, houd met je linkerhand de lange draad vast en trek met je rechterhand de tweede kraal stevig tegen de knoop aan. Hiermee zet je die nog wat strakker vast en haal je meteen een beetje rek uit het koord. Maak weer een knoop volgens stap 5 en 6 en schuif de volgende kraal door. Let op: je haalt dus elke keer het steeds langer wordende kralenkoord door de overhandse knoop heen.
8. Herhaal tot de lengte van het koord naar je zin is. Hangt je telefoon op de goede hoogte? Knoop dan het uiteinde vast aan de ring van het begin (op de foto zie je hoe de draden daarbij moeten lopen). Trek de knoop zo aan dat je tussen de ring en de laatste kraal net genoeg ruimte overhoudt om daar weer vier halve macraméknopen te maken. Werk het uiteinde van het koord af op dezelfde manier als je aan het begin hebt gedaan met de vlam. Belangrijk: check nog een keer goed of de knopen stevig vastzitten en niet los kunnen schieten.
Het kralenkoord kan eerst een grillige vorm hebben doordat je de knopen zo strak aantrekt, maar eenmaal in gebruik wordt je telefoon- of sleutelketting soepeler.
Meer lezen
- Ook een leuke DIY: zo versier je je servies.
- Superlaagdrempelig beginnen met schilderen: dit is color meditiation.
- 13 activiteiten in de lente die geen geld kosten.
Tekst en fotografie Ellen Nij Bijvank
Gepubliceerd op 7 april 2024