Tips voor een goede foto

De ijsjes die je eet, de zon die ondergaat, mooie letters op een uithangbord: door foto’s te maken rond een thema ga je beter om je heen kijken. Journalist en fotograaf Claudia Verloop geeft vier tips. 

 1. Bepaal de compositie
  Geef je onderwerp de juiste plek op de foto. Stel, je fotografeert een veldboeket dat je hebt geplukt tijdens een wandeling. Plaats de bloemen dan in het midden van de foto met aan beide kanten ongeveer evenveel ruimte. Of juist op een derde, net iets meer naar links of rechts. Handig: voeg een raster toe aan je scherm (via instellingen). De rasterlijnen helpen je om je compositie te bepalen.
 2. Zorg voor goede belichting
  Belichting zorgt ervoor dat je het onderwerp op de foto goed ziet. Een wazig of overbelicht beeld wil je niet, dus fotografeer zo veel mogelijk met het zonlicht mee. Maar draai het ook eens om en maak de foto juist met tegenlicht, zodat je het verschil ziet. Zelf maak ik een foto soms vanuit drie verschillende hoeken om het beste licht te bepalen.
 3. Bewerk je foto’s
  Geef je foto’s een eigen sfeer en bewerk ze in Instagram of met bijvoorbeeld de app VSCO. Gebruik voor alle foto’s dezelfde filter of hetzelfde contrast, zo ontstaat er een eenheid. In VSCO laat de HB2-filter de kleuren eruit springen, A6 geeft een vintage look en zo zijn er nog veel meer opties. Mijn favoriet is HB1, die maakt je foto wat blauwer en alle andere kleuren iets zachter.
 4. Oefen
  Je leert het meest door veel te oefenen. Dat kan gewoon in je eigen kamer. Zoek mooie vormen of bijzondere spullen om te fotograferen. Zo leer je meteen om beter te kijken (en dat is handig als je daarna met een bepaald thema aan de slag gaat). Kies voorwerpen uit waar je iets bij voelt of die je opvallen. Want uiteindelijk maken jouw herinneringen een foto bijzonder.

Tekst Claudia Verloop Fotografie Claudia Verloop, ©Laura Stolfi/Stocksy United

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN