Flow’s Merel is dol op luisterboeken. Ze verslindt het ene digitale exemplaar na het andere. Deze boekvariant lijkt het grote publiek nog niet helemaal te hebben bereikt. Waarom eigenlijk niet?
Lezen met je oren
Ik hoorde één van mijn favoriete Bookstagrammers, Jen Campbell, zich onlangs hard maken voor luisterboeken. Ze zei iets in de trant van ‘het moet maar eens klaar zijn met mensen die zeggen dat luisterboeken geen echte boeken zijn en dat boeken pas meetellen (bijvoorbeeld voor je leeschallenge) als je ze zelf hebt gelezen. Met je ogen dus. Lezen met je oren is net zo goed lezen.’ Daar was ik het meteen helemaal mee eens. Luisterboeken vragen trouwens nog best wel iets van je concentratie. Je hoeft je dus geen luie lezer te voelen als je eens voor een luisterboek kiest. Je neemt precies dezelfde stof tot je, alleen dan met een ander zintuig.
Inclusief lezen
Laat ik beginnen met mijn pleidooi voor het luisterboek door te zeggen dat luisterboeken ten eerste onmisbaar zijn voor visueel beperkte mensen en dat ze ten tweede heel erg handig zijn voor mensen met dyslexie. Lezen – de technische handeling – gaat niet iedereen gemakkelijk af. Dat je lezen lastig vindt, wil niet zeggen dat je niet van verhalen houdt. Lang leve de uitvinding van het luisterboek; het maakt lezen een heel stuk inclusiever.
Waarom luisterboeken zo fijn zijn
Maar, er zijn nog meer redenen om van luisterboeken te houden. Ik zal er een paar noemen:
- Luisterboeken nemen amper ruimte in. Je hoeft alleen je telefoon en je koptelefoon mee te nemen. Hoe handig is het dat je dikke pillen niet meer hoeft mee te slepen? Neem de nieuwe roman van Hanya Yanagihara: volgens mijn app (Storytel) staat dit boek voor 29 uur luisterplezier. Dat is een flinke baksteen onder in je tas.
- Je kunt boeken luisteren terwijl je onderweg bent in de auto of wanneer je aan het wandelen bent. Je hoeft het boek waar je net helemaal in zit, dus niet meer weg te leggen.
- Zelf vind ik het heel leuk om een boek te luisteren tijdens het schoonmaken van de badkamer, of tijdens de afwas. Met een goed verhaal erbij worden huishoudelijke klussen een heel stuk leuker.
- Veel boeken worden erg goed voorgelezen. Soms door de auteur van het boek zelf, soms door een stemacteur. Wanneer een verhaal goed wordt voorgelezen kan dat helpen er helemaal in te komen. Boeken gaan daardoor nog meer leven.
- Je kunt de snelheid van het voorlezen zelf aanpassen. Ik heb mijn player standaard op 1.2 staan, omdat ik 1.0 net te traag en 1.5 net te snel vind. Dit is het perfecte luistertempo voor mij.
- Sommige boeken lenen zich heel goed als verhaal voor het slapengaan. Wist je dat ook volwassenen er veel baat bij hebben om voorlezen te worden? We schreven er deze blogpost over.
Mooie luisterboeken: Merels tips
Misschien hebben luisterboeken nog wat meer tijd nodig om door te dringen tot het grote publiek. Zo ging het immers ook met podcasts en nu luistert iedereen ze. Ik houd hoop. Ik denk namelijk dat luisterboeken heel veel mensen hun plezier in boeken terug kunnen geven.
Overweeg jij om eens een luisterboek te proberen? De volgende titels vond ik heel leuk om te luisteren, ik vond ze in de Storytel-app:
- De heks van Limbricht
- ’t Hooge nest
- De meisjes: Zeven sprookjes
- Matrix
- Confrontaties
- De vervlogen helft
- The black flamingo
Meer lezen
Tekst Merel Wildschut Fotografie Melanie Pongratz/Unsplash.com