De dagen worden korter en in huis wordt het deze dagen wat frisser. Misschien heb je je verwarming al aangezet. Het is handig om vooraf híerop te letten als je de verwarming na een lange tijd weer aandoet.
’s Ochtends is het echt een stuk frisser, dus dat betekent dat steeds meer mensen de centrale verwarming aanzetten. Ben je dit zelf ook van plan? Controleer dan even de volgende dingen:
Moet-ie ontlucht worden?
Een cv-installatie werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem op orde zijn. Soms kan het gebeuren dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken als de verwarming een paar maanden heeft uitgestaan. In dat geval kun je het systeem het beste ontluchten.
Dit doe je door alle radiatoren in huis volledig open te draaien, zodat de lucht en het water in de leidingen opwarmen. Zet daarvoor de thermostaat gedurende 10 minuten op minimaal 25°C, zodat de lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen (warme lucht stijgt op). Zet vervolgens de thermostaat 10 minuten op de allerlaagste stand, zodat de cv-ketel stopt met verwarmen. Draai na 10 minuten de knoppen van de radiatoren uit.
Je kunt de radiatoren nu ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleutel. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis en werk naar boven toe. Houd een absorberende doek bij het ontluchtingsventiel. Als er veel water uitkomt, kun je ’m weer dichtdraaien. Draai vervolgens het ventiel voorzichtig open, tegen de klok in. Zodra er water uit komt, is de lucht verdwenen en kun je het ventiel dichtdraaien. Het water kan troebel of zelfs zwart zijn: dit is niet erg.
Draai daarna alle radiatorknoppen in huis open. Zet de thermostaat aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel minimaal 1,6 bar is.
Schouw controleren
Maart en oktober zijn volgens verzekeraars de maanden met het grootste risico op een schoorsteenbrand. Veel mensen met een haard of kachel steken ’m bij de eerste kou al meteen aan. Beter kun je eerst even checken of de schouw wel in orde is. Vogels kunnen er nestjes in hebben gebouwd met verdroogde takken. Die zou je zomaar in brand kunnen zetten als je dit niet van tevoren checkt. Het is belangrijk om je schoorsteen minimaal eenmaal per jaar te laten vegen. Zorg dat je een emmer met zand naast de haard hebt staan voor noodgevallen. En gebruik alleen aanmaakblokjes bij het aansteken, geen benzine of spiritus.
Ramen op een kier
Als je na een lange tijd de verwarming weer eens aanzet, is er een kleine kans op kool(stof)monoxidevergiftiging. Het lastige is dat je CO niet kunt zien, ruiken of voelen. Als CO in de kamer hangt, kun je het dus ongemerkt inademen. De symptomen zijn loomheid, hoofdpijn, duizeligheid en futloosheid. Je kunt een koolmonoxidevergiftiging voorkomen door ramen op een kier te zetten of ventilatieroosters open te houden. Twijfel je? Laat de verwarming dan controleren door een vakman.
Sinds 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis. Dat geldt helaas niet voor een koolmonoxidemelder, maar dat wordt wel sterk aangeraden.
Dit artikel verscheen eerder op Libelle.nl.
Meer lezen
- Zo duur is een dag verwarming aan (en zo houd je hem nog even uit).
- Geen koude tenen meer, met deze warme sokken van Soxs.
- Dit helpt bij een herfstdip en sombere gevoelens: 5 tips.
Tekst Redactie Libelle Illustratie Yelena Bryksenkova
Gepubliceerd op 25 oktober 2023