Een kijkje in de journal van… illustrator Karlijn van de Wier

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend werken. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s.

Karlijn is interieur illustrator en maakt muurtekeningen in verschillende interieurs. Daarnaast geeft ze workshops waarin je zelf tekeningen leert maken als poster voor in huis of als geluksmomentjes in je sketchbook.

Wat maakt het werken in een journal voor jou zo fijn?

“Het is geweldig om je eigen leven in mooi beeld in een boekje te verzamelen. Ik kan niets rijkers verzinnen aan materie dan mijn collectie sketchbooks waarin mijn leven in tekeningen is gevangen. Zalig om terug te bladeren en te zien hoeveel moois ik tegenkom in mijn dagelijks leven. Om oude sfeertjes te proeven, te zien wat me eerder bezighield of aansprak. En het feit dat het in één boekje zit, maakt dat je door wilt gaan en het verder wilt vullen: het houdt je tekengewoonte gaande, dat is geweldig.”

Hoe en waarom ben jij gestart met een journal?

“Toen ik weleens een sketchbook of journal van iemand voorbij zag komen, werd ik steeds zo ontzettend verrukt van al die heerlijke tekeningen bij elkaar. Dat maakte nog niet dat ik zelf startte (‘kan ik toch niet’) totdat ik (na jaren) besloot om meer ruimte te geven aan tekenen. Ik kwam een mooi boekje tegen, tekende iets, deelde het op Instagram en kreeg een sloot aan enthousiasme over me heen. Ik wilde meer van dit tekenplezier en maakte en maakte, vond inspiratie in online workshops en werd zelf binnen een jaar professioneel illustrator.

Al je tekeningen gebundeld in een sketchbook vertellen je verhaal. En weet je, als je tekent in een boekje doe je ook extra je best om je illustratie te laten lukken. Ik heb namelijk een nul tolerantie beleid als het gaat over mislukken, dat kan niet: altijd doortekenen tot je toch een ontspannen, mooi handgemaakt beeld hebt bereikt. Daar leer je creatief gezien ontzettend veel van en het levert een prachtig journal op. Die ontspannen tekenhouding vinden vind ik misschien wel het meest belangrijke in het tekenen en het levert de allerbeste resultaten op. Dat is ook absoluut iets wat ik door al mijn workshops heen weef en dat door de inmiddels honderden workshoppers enorm gewaardeerd wordt (en met zichtbaar resultaat).”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Ik teken het allerliefst mooie plaatjes, of onderwerpen met een lekker sfeertje. Dat komt meestal neer op interieurs van fijne koffietentjes, beelden van pittoreske dorpjes (denk aan bruggetjes, uithangborden) of smakelijke recepten. Nu heb ik die mooiheid niet altijd voor handen en ik ben ervan overtuigd dat alles sfeervol wordt als je het tekent, dus het heerlijke dagelijkse leven komt ook voorbij: een nieuw gekocht vintage kastje, een muurtekening die ik heb gemaakt (yes, die teken ik dan weer in mijn sketchbook) of een prachtige perzik aan een tak. Ik zoek het in sfeer, comfort en slow living.”

Welke tips zou je mensen meegeven die een journal willen starten?

“Maak het niet te plechtig: het is maar een boekje en het is maar papier. Je hoeft niet per se te starten op 1 januari of een andere voor jou ‘perfecte’ startdatum. Allemaal onnodig aan jezelf opgelegde druk. Dat geldt ook voor materialen: neem je tekenplannen serieus genoeg om een mooi setje van een fijn merk te kopen, maar houd het wel lekker simpel en laagdrempelig voor jezelf door niet direct acht kwasten, een verfset van zestig kleuren en een ezel te kopen. Houd het rijk aan mooi materiaal, maar niet aan hoeveelheid en grootte.

Dé tip: houd het lekker compact, zodat alles mooi in een etuitje past dat je kunt meenemen, zodat je altijd en overal zou kunnen tekenen. Misschien durf je dat nog niet, maar het feit dat het kan, geeft je alvast de juiste houding. Probeer er dan ook een blik voor te ontwikkelen dat de onderwerpen aan je voeten liggen. Kijk maar eens naar al mijn sketchbook-pagina’s, dan zie je dat je werkelijk van alles kunt tekenen. Van je schoenen tot een tuinhekje en je vakanties. Teken lekker thuis maar ook op locatie, dat maakt je boekje extra levendig.”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties & Fotografie Karlijn van de Wier
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN