Heleen koopt sinds een aantal jaren geen nieuwe kleding meer

geen nieuwe kleding

Heleen van der Ploeg houdt erg van kleding, maar kon zich niet meer vinden in de snelle modeindustrie. Daarom besloot ze in 2016 om geen nieuwe kleren meer te kopen. 

Heb je altijd veel kleding bewaard?

“Zeker. Zo werkte ik tijdens mijn studie in een ­winkel die veel Amerikaanse merken ­verkocht. Kleding van Levi’s, Carhartt en Urban Outfitters: ik heb het allemaal nog. Voor mijn dochter was het alsof ze een schatkist vond: ‘Heb jij nog van die heel oude Adidas-gympen?’ Een groot deel ligt nu in haar kast. Ook mijn kast hangt vol dierbare kledingstukken. Waarom zou je kleren weggooien? Hang ze vijf jaar weg en je bent weer dolblij met die sweater die ooit je lievelingstrui was. In 2016 stopte ik helemaal met nieuwe kleding kopen.”

Wat was de druppel?

“Tijdens een vakantie met ons gezin in Amerika wilden de kinderen graag shoppen in een outletstore. De bergen kleren die ik daar zag; ik werd er gewoon onpasselijk van. Er wordt zo veel geproduceerd en dan voor een spotprijs weggedaan. Een winkel als H&M heeft wel acht – of zijn het er inmiddels zestien? – nieuwe collecties per jaar. En die gaan daarna allemaal in de uitverkoop. Ik hou erg van kleding, het interesseert me wat ik draag en ik zie er graag goed uit, maar die snelle mode – dat iedereen ineens in een poncho loopt – begrijp ik niet. Waarom wordt dat allemaal geproduceerd ten koste van de wereld? In die outletstore in Amerika besloot ik: ik doe hier niet meer aan mee.”

Scheelt het veel geld?

“Ik geef best veel geld uit in vintagewinkels… Dus nee, het maakt niet veel verschil. Geld is ook niet mijn drijfveer. En hoewel ik foto’s deel op Instagram als ik nieuwe leuke combinaties maak, is het niet mijn bedoeling anderen de les te lezen. Het geeft me persoonlijk een goed gevoel om zo bewust te leven. Is er een rits kapot, dan ga ik naar de kleermaker. Mist er een hak aan een schoen, dan spek ik de lokale schoenmaker. En de kleding­ruilavonden die mijn vriendinnen en ik organiseren, zijn ook nog heel gezellig.”

Koop je nog wel andere nieuwe spullen?

“Als ik bijvoorbeeld een nieuwe rasp nodig heb voor in de keuken, koop ik die. Maar boeken haal ik tweedehands of ruil ik met vrienden. En als ik een jarige een vaas wil geven, zoek ik die bij de kringloop. Ik word steeds vindingrijker.”

Meer lezen

Tekst Eva Loesberg  Fotografie Anouk de Kleermaeker

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN