Na een tijd vol stress, koopdrang en gebrek aan hobby’s besloot online editor Ruby: dit moet anders. Er bleek één gezamenlijke oplossing: saaie kleding opleuken.
Als kind wilde ik twee dingen worden: modeontwerper en schrijver. Het werd dat laatste. Nu lijkt een carrière als de nieuwe Chanel, Dior of Vuitton me niet erg haalbaar meer, maar een beetje rommelen met oude kleding leek me nog steeds leuk. En het tackelde in één klap een boel van mijn eerstewereldproblemen.
Zo tipte mijn psych dat ik meer tijd kon besteden aan creatieve hobby’s, onderdrukte ik mijn belachelijke kledingkoopdrang en had ik na mijn creatieve sessie een leeg hoofd. Do I need to say more?
Ik ben niet creatief genoeg, moe of perfectionistisch
Ik wilde heus graag vaker met mijn handen bezig zijn, maar nu vindt de lakse en perfectionistische ik het best lastig om te beginnen met dit type tijdverdrijf, want:
- De drempel om al dat hobbyspul tevoorschijn te halen is hoog na een werkdag of druk weekend.
- Dingen maken = kans op imperfecties = falen = frustratie.
- Creatief bezig zijn vereist – verrassend genoeg – creativiteit, en die heb ik niet, denk ik vaak.
Juist om die redenen bleek dit de perfecte hobby. Je hebt bijna niets nodig, kunt het zelfs op de bank doen, het is de simpelste hobby ooit met weinig kans op ‘falen’ en het vereist maar een beperkte mate van creativiteit.
Saaie kleding niet wegdoen maar upcyclen: zo doe je dat
Ik kwam bij Bol toevallig een parelpen tegen en dat kwam goed uit. Want sinds ik Emily in Paris voor de tweede keer bingewatchte (is ook een hobby), zit ik in mijn printfase: ze draagt heel gewaagd allerlei prints door elkaar heen. Mijn kledingkast bestond grotendeels uit effen blazers en eenkleurige spijkerbroeken. Dat vond ik saai, maar je hebt een kledingobsessie of je hebt het niet. Dus over ‘Misschien moet je wat dingen wegdoen,’ zoals huisgenoot M. (mijn partner) zei, was geen discussie mogelijk.
Ik verzamelde alle kleren die wel een opkikker konden gebruiken (en sluisde stiekem nog een net gekochte tweedehandsblazer naar binnen, die beeldig zou staan met parels erop, toen M. niet thuis was). Met de parelpen maakte ik op een spijkerbroek een druk stippelpatroon, wat tot kramp in mijn hand leidde, maar de moeite helemaal waard was. Ook maakte ik een zilveren patroon op een top en gaf ik de blazer een upgrade door er wat dikkere ‘parels’ op te spuiten.
Wat een pareltjes
De kleding is wasbaar op dertig graden, je hebt de parelpennen in alle kleuren van de regenboog en je kunt ze ook gebruiken op andere spullen, zoals schoenen, glazen, tassen, leer en papier.
Houd huisdieren en andere onruststokers wel op afstand van je nog natte creatie, die een poosje nodig heeft om te drogen. Ik kon namelijk, tot grote verbazing van M., zowaar een kledingstuk wegdoen omdat er een kat over mijn zorgvuldig ‘beparelde’ blouse heen was gewandeld. Verder was het heel rustgevend.
PS mocht je na het stippelen denken: jakkes, wat zijn mijn parels asymmetrisch. Dat had (de perfectionistische) ik ook. Je kunt ze makkelijk bijvijlen met een nagelvijl totdat het perfecte, ronde pareltjes zijn. Best een creatieve oplossing, vond ik zelf.
Meer lezen
- 21x hobby’s waar je geen scherm voor nodig hebt.
- Tip van de psych: “Doe wat je als kind deed om vaker uit te staan”.
- Deze merken maken de mooiste interieur items en kleding van ‘afval’.
Tekst en fotografie Ruby Wijdenbosch
Gepubliceerd op 2 februari 2024