Dit is waarom in stilte wandelen zo goed voor je is (en zo doe je dat)

wandelen

We weten inmiddels dat wandelen ontzettend goed voor je is. Op social media is nu een nieuwe wandeltrend populair. In stilte wandelen, of loopmeditatie, zou namelijk nog beter zijn voor je mentale gezondheid. Maar wat is het eigenlijk?

Wandelen in stilte is de nieuwste wellnesstrend op TikTok. Dat heeft alles te maken met de vele voordelen die er zijn verbonden aan wandelen in stilte, zonder enige vorm van afleiding.

Telefoon thuislaten

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wandelen in stilte doe je in stilte én alleen. Alles wat afleiding kan veroorzaken, laat je achterwege. Dat betekent: wandelen zonder wandelmaatje, zonder podcast of muziek in je oren en zonder technologie. Je smartphone en ook je stappenteller mag je thuis laten. Wat maakt in stilte wandelen anders – en misschien zelfs nog wel beter voor je – dan een normale wandeling?

Geen lawaai

Volgens de Amerikaanse personal trainer Andrew White heeft de afwezigheid van lawaai grote impact op onze gezondheid. “Mensen die vaak in stilte wandelen, ervaren een diepere betrokkenheid bij hun omgeving. Ze hebben meer aandacht voor de grond onder hun voeten, het ritme van hun ademhaling en de natuurlijke geluiden om hen heen. De afwezigheid van technologie zorgt voor een pure en ongefilterde ervaring,” legt hij uit aan BestLife.

Zintuigen op scherp

Wandelen in stilte is natuurlijk geen nieuw fenomeen: we wandelen al sinds de oertijd zonder de afleiding van technologie. Maar het schijnt dat stil wandelen zijn oorsprong heeft in het boeddhisme. “Hoewel het misschien een trend lijkt, heeft het concept zijn wortels in het zenboeddhisme en is het onderdeel van loopmeditatie,” vertelt life coach Bayu Prihandito aan BestLife.

Offline gaan

We hebben tegenwoordig meer schermtijd dan ooit en zijn de hele dag door online. Volgens White staan mensen daarom constant aan. Stil wandelen kan je helpen om even uit die achtbaan van alledaagse drukte en bezigheden te ontsnappen. “Een wandeling in stilte dwingt je op een positieve manier om even te genieten van de eenvoud en de stilte van de natuur.” Je zintuigen worden erdoor op scherp gezet.

Meer creativiteit en productiviteit

Daarnaast heeft in stilte wandelen ook een positieve invloed op je creativiteit en productiviteit. Bij matige intensieve beweging wordt er meer bloed naar je hersen gepompt. “Dit zorgt ervoor dat je hersenen beter doorbloed raken en dat wil je,” legt Eric Scherder aan RTL Nieuws uit. Een goede bloedsomloop draagt ook weer bij aan een gezond afweersysteem. Ook komt er bij genoeg beweging meer endorfine, serotonine en dopamine vrij en die stofjes hebben invloed op je gelukstoestand.

Ook helpt een (stilte)wandeling je bij het afleiden van negatieve gedachten. En volgens Han Baeten van de Stichting Bewegen voor je Brein helpt wandelen verder om je zelfwaardering en geloof in eigen kunnen te vergroten. Genoeg voordelen, dus trek die wandelschoenen maar vast uit de kast.

In stilte wandelen

Ga je vandaag wandelen? Tijdens een loopmeditatie is het belangrijk dat je je zintuigen het werk laat doen. Geef je volle aandacht aan alles wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft: het geritsel van de bomen, de wind die door je haar waait of de geur van vers gemaaid gras. Neem de geuren en geluiden van het bos, de strand of de stad in je op. Probeer verder niet na te denken over een bepaalde bestemming en laat gedachten over werkstress, familietaferelen en to-do-lijstjes thuis liggen.

Dit artikel verscheen eerder op Margriet.nl

Meer lezen

Tekst Lisa Vermeij  Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 2 november 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN