Jasper Muller ontwerpt houten cabins: ‘Ik wil bijdragen aan de overgang naar een mooier, duurzamer platteland’

Jasper Muller zet zich met duurzame recreatiecabins in voor meer biodiversiteit in het buitengebied.

Wat ben je aan het doen?

“Samen met mijn compagnon Henkjan Letteboer wil ik bijdragen aan de overgang naar een mooier, duurzamer platteland. Wij komen allebei uit de hotelwereld. Met die kennis willen we boeren en landgoedeigenaren ondersteunen die zich inzetten voor het herstel van bodem, biodiversiteit en grondwater – regeneratieve landbouw en natuurherstel dus. We hebben een circulaire houten cabin ontworpen die bij een boer of landgoedeigenaar kan staan en waar gasten helemaal tot rust kunnen komen, in verbinding met de natuur.”

Vanwaar deze stap?

“We zijn opgegroeid in het buitengebied, in de Achterhoek en in Twente. Maar we zaten ons hele werkende leven in de drukte van grote steden over de hele wereld. Na een leiderschapsreis in Afrika, zonder telefoon of horloge, herontdekte ik de verbindende kracht van de natuur. Ik wilde daar iets mee doen. Henkjan had hetzelfde. We zagen ook hoe boeren kampen met grote problemen, en hoe de biodiversiteit achteruit holt. Dat willen we graag helpen oplossen door boeren te ondersteunen om van het infuus van pesticide en kunstmest af te komen en mét de natuur te werken in plaats van ertegenin.”

Hoe dragen jullie cabins daaraan bij?

“Zo’n overgangsperiode is voor boeren geen makkelijke tijd. Het nieuwe boeren levert nog weinig op, maar ze moeten wel investeringen doen. Voordat zo’n omslag ecologisch en financieel gezond is, ben je tien jaar verder. Daarbij vinden veel boeren en landgoedeigenaren het idee van recreatie op hun erf wel aantrekkelijk – ze delen graag hun passie met bezoekers. Maar dat in je eentje regelen is ingewikkeld en duur. Doordat wij de hele organisatie op ons nemen, maken we recreatie mogelijk en krijgen de boeren extra inkomsten.”

Hoe zijn de eerste ervaringen?

“Heel goed. Gasten willen er wel blijven wonen, zeggen ze, zo comfortabel zijn de huisjes. Het mooie is dat je hier in het hart bent van alle veranderingen, op bezoek bij de ‘pioniers’ die het landschap van de toekomst vormgeven. Je verstoort het ecosysteem niet, zoals veel andere recreatie wel doet, maar je helpt het juist herstellen. En daarvoor hoef je alleen maar met je voeten in het gras bij een kampvuurtje te zitten, en een wandeling te maken door de omliggende natuur. Wie wil er dan nog op citytrip naar Barcelona of Edinburgh?”

Hoe heeft dit alles je eigen leven beïnvloed?

“Hiervoor bracht ik mijn werktijd door in kantoren, hotels en luchthavens en vloog ik de hele wereld over. Nu ben ik veel meer buiten en liggen mijn laarzen altijd in de achterbak. De ene dag zit ik met een boer voor zijn boerderij te praten over toekomstplannen. De andere dag loop ik met een rentmeester over een landgoed om te kijken waar eventueel een cabin zou kunnen staan. Zakelijke afspraken plan ik zelden nog in een restaurant of kantoor, liever ga ik met iemand wandelen. Sowieso wandel ik nu veel, vaak op blote voeten. Ontzettend fijn is dat, en het brengt helderheid in mijn hoofd.”

Meer lezen

Interview Klaartje Scheepers  Fotografie Gabriela Hengeveld
Gepubliceerd op 19 januari 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN